Prirodni nadomjestak šećera Stevia: koristi za dijabetes, recenzije

Stevia je prirodni nadomjestak šećera koji se preporučuje za upotrebu kod dijabetesa tipa 1 i 2. Zadovoljava sve prehrambene prehrambene potrebe - ima nizak glikemijski indeks, tijelo ga ne apsorbira, ne osigurava višak energije i omogućava zaslađivanje toplih i hladnih jela. Proizvod je dobiven od bezopasne biljke i zbog toga je pogodan za one koji ne mogu uzimati aspartam, acesulfam kalij ili ciklamat zbog ograničenja zdravlja bubrega i jetre.

Što je Stevia

Stevia je "medena biljka". Ova biljka došla nam je iz Južne Amerike. Prilično je velika, s velikim i oštrim kožnim lišćem. Sok od lišća Indijanci su koristili za pripremu slatkih jela. 10-15 puta je slađi od bijelog šećera, a koncentrat poznat kao steviozid je više od 300 puta.

Stevia raste u Paragvaju i drugim zemljama Južne Amerike. Postoji nekoliko stotina vrsta ove biljke. Stevia se uzgaja kako bi dobila prirodni zaslađivač koji je popularan ne samo među dijabetičarima, već i ljudima s viškom kilograma.

Samo na web stranici Iherb postoji više od 20 vrsta raznih steviozida. Prašci, tablete, svježe lišće, sušeni pod vedrim paragvajskim suncem, čajne mješavine oduševit će sve dijabetičare i ljubitelje zdravog načina života.

Glikemijski indeks i kalorije

Prirodni steviozid je bez kalorija, jer ga tijelo ne apsorbira. Zaslađivač iritira okusne pupoljke i ostavlja slatki osjećaj.

Na nekim resursima možete pronaći podatke da lišće stevije sadrži 3 kcal na 100 g. Navedeni su i podaci o sadržaju klorofila i vitamina C. Pouzdane informacije o sastavu nalaze se na poleđini pakiranja zaslađivača..

Glikemijski indeks stevije je 0

Listovi se praktički ne koriste u prehrani, pa se njihov sadržaj kalorija u normalnoj prehrani može zanemariti..

Kako se dobiva zaslađivač Stevia

Način izrade zaslađivača ovisi o obliku. U ljekarnama možete pronaći čaj zaslađen stevijom. Ovdje se lišće tek sakuplja i suši..

Steviozid dolazi u kristalnom obliku i u tabletama. Kristalni steviozid je sok biljke stevije, osušen do stanja kristalizacije. Tableta je prah pomiješan s aditivima za brzo otapanje.

Na tržištu možete pronaći:

 1. Mješavina ekstrakta slatkog kukuruza i stevije, takozvana stevija s eritritolom ili eritrolom.
 2. Stevioside s ekstraktom šipka i vitaminom C mješavina je sokova dviju biljaka.
 3. Stevia s inulinom.

Zašto su nam potrebne smjese kad je zaslađivač stevia već sladak? Razlog je specifičan okus lišća ove biljke. Kao i mnogi izvori klorofila, sadrži gorke glikozide. Daju svijetao okus koji je prilično uočljiv ako zasladite vrućim čajem s proizvodom. S kavom nema takvih problema, ali "gurmani sa šećerom" nezadovoljni su ravnim okusom, bez "pune" note svojstvene šećeru..

Punila se bore protiv svih ovih nedostataka:

 • Stevija s eritritolom. Malo slično šećeru u prahu. Proizvod se miješa s okusima kako bi se postigla potpuna slatka iluzija.
 • Proizvod s ekstraktom grma. Kristalizira u većoj mjeri i prodaje se pakirano u vrećice i vrećice. Sadrži 2-3 g ugljikohidrata na 100 g soka od šipka. Ova opcija nema gorkast okus čak ni kada se zagrijava..
 • Stevia s inulinom. Proizvodi se u šumećim tabletama. Brzo se otapaju u čaju ili kavi, ali kuhanje s njima nije baš prikladno, jer u recept treba dodati dodatnu vodu.

Prednosti upotrebe kod dijabetes melitusa

Za dijabetes melitus korisni su i dekocije lišća meda i zaslađivanje hrane i pića sa stevijom. Biljni vodiči navode steviju kao biljku koja može sniziti šećer u krvi.

Medicina koja se temelji na dokazima nije toliko optimistična. Da, postoji smanjenje, ali samo neizravno:

 • Osoba slijedi dijetu, konzumirajući zdrave "spore" ugljikohidrate koji se dugo apsorbiraju.
 • Vrhovi glukoze jednostavno nemaju kamo doći, zbog sporog apsorpcije održava se ravnomjerna pozadina.
 • Stevija zamjenjuje šećer, što znači da se skokovi glukoze u krvi jednostavno ne događaju.

Tako steviozid eliminira potrebu za stalnim snižavanjem šećera u krvi kod dijabetesa i čini život ugodnijim..

Upotreba steviozida je poželjna jer:

 1. Zaslađivač Stevia ne utječe na bubrege i jetru, ne preopterećuje njihov rad, jer ne sadrži kemijske spojeve koji su toksični za tijelo.
 2. Tijelo se ne apsorbira, što znači da ne utječe na težinu.
 3. Sve se endokrinološke udruge steviju preporučuju za dijabetičku prehranu, a klinička ispitivanja potvrdila su da je siguran i da ne utječe na razinu šećera u krvi..

Mršavljenje stevijom je jednostavno. Ne morate se odreći slastica i slatkih okusa, samo zamijenite šećer sladilom. To pomaže u smanjenju kalorijskog sadržaja u prehrani za 200-300 kcal, ako je osoba prethodno konzumirala tople napitke sa šećerom i deserte.

Ovo smanjenje kalorija dovoljno je za mršavljenje 2-3 kg mjesečno. To je sigurno za vaše zdravlje i smanjuje nuspojave dijabetesa i poboljšava dobrobit..

Američki nutricionist D. Kessler piše da sva sladila povećavaju razinu šećera u krvi, budući da je ljudski mozak naviknut na njih reagirati na isti način kao i na šećer. Postoji psihoemocionalni učinak.
U međuvremenu, to može biti samo kod osobe koja jede hranu s visokim glikemijskim indeksom..

Ako je prehrana uravnotežena, većina namirnica je pogodna za prehranu dijabetičara, taj je učinak fiziološki nemoguć. Nutricionisti to stajalište ne podržavaju, jer ono nema dokaznu osnovu. Eksperiment s sudjelovanjem dijabetičara nije proveden, reakcija njihovih organizama nije proučena. Stoga se treba usredotočiti na znanstveno utemeljene podatke..

Kontraindikacije, ima li štete?

Stevia nema kontraindikacije. Pojedinačna netolerancija i alergijska reakcija određuju se pojedinačno. Štoviše, alergeni su obično biljni proteini, a ne vlakna i ugljikohidrati, pa se stevija može smatrati hipoalergenim proizvodom..

Moguće nuspojave:

 • visoke doze steviozida na pozadini drugih zaslađivača ponekad pridonose nadutosti i probavnom sustavu;
 • steviozid može povećati odljev žuči ako pijete zaslađene napitke na prazan želudac u velikim količinama;
 • Biljka stevije uzgojena vodom može izazvati diuretski učinak.

Moderni izvori vole reći da je za ljude bolje jesti prirodnu hranu i izbjegavati bilo kakva zaslađivača, čak i prirodna poput stevije. Možete pronaći informaciju da je ispijanje čaja s lišćem stevije dobar izbor, ali ulijevanje nekoliko tableta ekstrakta u obični čaj već je loše.

Objašnjenja pristalica takvih ideja ne drže vodu. Kvalitetni zaslađivači ne sadrže "štetne kemikalije" niti bilo što drugo što može uzrokovati zdravstvene probleme.

Usporedba s drugim nadomjescima šećera

Stevija se smatra prirodnim zaslađivačem i zato je zdravija od aspartama, acesulfama kalija, ciklamata. Za ove se tvari povremeno objavljuju podaci o njihovoj potencijalnoj kancerogenosti. Kalifornijski zakon zabranjuje zaslađivanje hrane djeci i trudnicama. Ali što se tiče stevije, ne postoji takva zabrana.

Steviozid je "bolji", jer sigurno ne uzrokuje rak. Ljubitelji slastica kažu da se slatkoća stevije može voljeti samo na dijeti..

Usporedba sladila stevije s fruktozom

fruktozaStevija
Glikemijski indeks - 20, oko 400 kcal na 100 g.Gotovo bez kalorija, GI - 0
Potiče pretilost kada se uzima u viškuPotiče mršavljenje
Prirodna zamjena za šećer može povećati krvni tlakPrirodno bezopasan zaslađivač
Povećava šećerStevia ne podiže razinu glukoze u krvi

Smatra se da su aspartam i ciklamat sličniji redovitom šećeru. Ali u stvari su previše slatka, pića s njima ostavljaju okus u ustima i mogu izazvati pretilost, jer je osoba sklona „iskoristiti“ taj okus. Potonje vrijedi za one koji nemaju kulturu hrane i imaju ovisnost o hrani.

Stevija se može uspješno nadopuniti s eritritolom i inulinom. Prvo "produbljuje" okus stevije, drugo ga čini više sličnim šećeru. Teško je usporediti proizvode "solo", jer ne podsjećaju baš na šećer.

Od prirodnih amineratora šećera, "medna trava" gubi samo sukralozu. Dobiva se iz običnih molekula šećera promjenom formule. Sukraloza je slađa od običnog bijelog šećera, neprobavljiva je, nedostaje joj kalorija i ima bolji okus od stevije.

Sladilo Stevia tijekom trudnoće

Američko udruženje opstetričara i ginekologa odobrava steviju tijekom trudnoće. Zamjena za šećer ne smatra se štetnom za majku i plod te se može koristiti u svim fazama. Na Internetu možete pronaći informacije da medovinu travu treba isključiti tijekom prvog tromjesečja.

Domaći informativni izvori pišu da žena može nastaviti jesti zaslađivače ovog formata, ako su prethodno bili dio njezine prehrane, i ne bi ih trebali uvoditi u prehranu ako su neuobičajene. Pitanje upotrebe zaslađivača mora se riješiti kod vašeg ginekologa i endokrinologa, ako govorimo o trudnici s dijabetesom.

Gdje kupiti i kako odabrati?

Steviju možete pronaći u različitim oblicima u ljekarnama, supermarketima zdrave hrane, dijabetičarima i trgovinama. Osim toga, zaslađivač se i dalje prodaje u trgovinama sportske prehrane..

Najjeftinije mjesto za naručiti proizvode sa stevijom su tamo gdje se održavaju promocije i popusti, ali možete ih kupiti i u gradskim supermarketima. Aplikacija "Foodil" pomaže u pojednostavljivanju postupka, a tamo možete pronaći popuste na zaslađivače u supermarketima unutar pješačke udaljenosti.

Zatim razmotrite prednosti i nedostatke različitih oblika oslobađanja stevije.

Čaj od stevije ili samo biljka

Prednost ovog rješenja je njegovo organsko podrijetlo. Ako kupimo biljku Stevia, s pouzdanjem možemo reći da pred sobom imamo organski proizvod, bez ikakvih nagovještaja o dostignućima kemijske industrije.

Obožavatelji vrlo dobre prehrane često kažu da čak i ljekovito bilje može biti kontaminirano pesticidima, tako da na ambalaži morate potražiti oznaku "Organic". Ali u Rusiji su takve marke marketinški trik, pa se do sada nitko ne bavi certificiranjem čaja od stevije.

U čaju postoji samo jedan minus - ovo je dekocija s bistrim biljnim okusom i laganom gorčinom. Ne nalikuje uobičajenim slastičarnama i pićima, a može olakšati žudnju za slatkišima samo kod onih koji su jako navikli na pravilnu prehranu..

No, čaj ima diuretičke, choleretic i protuupalne učinke. Kontinuirane zdravstvene koristi!

Sad hrani slatke kapi

Marka sportske prehrane iz Sjedinjenih Država čini ukusan zaslađivač koji se temelji na prirodnoj steviji i aromama poput organske vanilije. Kapi nisu gorke, mogu se dodati u čaj, kavu, skut, kolače, kašu.

Oni aromatiziraju jela i pomažu u uklanjanju vanilina, ribane čokolade i karamele. Voljeli su ga svi, od dijabetičara i gubitka kilograma, do sportaša zbog sušenja. Ne sadrže kalorije, tijelo ih ne apsorbira. Jedina mana ovog zaslađivača je ta što jela s njima moraju biti dobro promiješana kako ne bi pojeli sve kapi odjednom..

Sladilo Fitparad sa stevijom

To je prah koji izgleda poput šećera. Postoji nekoliko vrsta, u nekima je dodan sukraloza i eritritol, u drugima - ekstrakt šipak. Smatra se najboljim zaslađivačem s obzirom na omjer slatkoće-šećera.

Skupo, u običnim supermarketima paket košta 400 rubalja. Istina, jedna žlica od 1 g sadrži toliko uvjetne slatkoće kao žličica šećera, ali ljubitelji proizvoda skloni su je jesti u velikim količinama.

Izbor je mnogih, jer je jednostavan za upotrebu. Možete ga sipati u napitke ili ga dodati pecivu, proizvod se otapa i ponaša se kao obični granulirani šećer. Osim ako proizvođači još nisu razmišljali o rafiniranom šećeru.

Šećer u prahu s eritritolom i stevijom Exces Free

Proizvođač je postao poznat po bezumima zbog gubitka kilograma i dijabetičarima, te kolačićima bez kalorija. Ali osnova njegovih proizvoda je ovaj čarobni prah. Ukusna jer sadrži nekoliko vrsta mirisa i ima prikladnu teksturu za kuhanje.

Hrana sa stevijom zdrav je izbor za održavanje ravnoteže glukoze u krvi i gubitak kilograma. Oni hranu čine raznovrsnijom i pozitivno djeluju na zdravlje. Preporučuje se za dijetalnu hranu, pristupačna je i štedi, jer konzumiraju puno manje od šećera.

Stevija (zaslađivač): zdravstvene koristi i štete

Stevia postaje sve popularnija kao nadomjestak šećera bez biljnih kalorija.

Mnogi ga radije vole umjetnim zaslađivačima poput sukraloze i aspartama, jer je dobiven iz biljke, a ne proizveden u laboratoriju..

Također je malo ugljikohidrata i ne dovodi do brzog porasta razine šećera u krvi, što ga čini popularnim među ljudima koji imaju dijabetes ili imaju lošu kontrolu šećera u krvi. Međutim, ovaj proizvod može imati neke nedostatke.

Ovaj članak govori o zaslađivaču steviji, uključujući njegove koristi i štete, kao i potencijalu nadomjestka šećera.

Što je Stevia?

Stevia je zaslađivač koji se ekstrahira iz lišća biljke meda Stevia (lat. Stevia rebaudiana).

Listovi ove biljke upotrebljavali su se za svoju slatkoću i stoljećima se koriste kao biljni lijek za liječenje visokog šećera u krvi (1).

Njihov slatki okus dolazi od molekula steviol glikozida, koji su 250 do 300 puta slađi od običnog šećera (2).

Da biste napravili zaslađivače stevije, iz lišća se moraju izdvojiti glikozidi. Počevši s uranjanjem suhog lišća u vodu postupak je sljedeći (2):

 1. Čestice lišća filtriraju se iz tekućine.
 2. Tekućina se obrađuje aktivnim ugljenom za uklanjanje dodatnih organskih tvari.
 3. Tekućina se izmjenjuje ionom kako bi se uklonili minerali i metali.
 4. Preostali glikozidi koncentrirani su u smoli.

Ostaje samo koncentrirani ekstrakt lista Stevije, osušen sprejom i spreman za preradu u zaslađivače (2).

Ekstrakt se obično prodaje kao visoko koncentrirana tekućina ili prah, koji je potreban samo u vrlo malim količinama za zaslađivanje hrane ili pića.

Dostupni su i ekvivalenti šećera na bazi stevije. Ove namirnice sadrže punila poput maltodekstrina, ali imaju istu snagu i zaslađivanje poput šećera, bez kalorija i ugljikohidrata. Mogu se koristiti kao zamjena za pečenje i kuhanje 1: 1 (3).

Imajte na umu da mnogi proizvodi sa stevijom sadrže dodatne sastojke poput punila, šećernih alkohola, drugih zaslađivača i prirodnih okusa.

Ako želite izbjeći ove sastojke, potražite proizvode koji sadrže samo 100% ekstrakt stevije (naznačeno na naljepnici).

Hranjiva vrijednost stevije

Stevia je u osnovi bez kalorija i ugljikohidrata. Kako je toliko slađi od šećera, mala količina korištenih dodataka ne dodaje značajnoj količini kalorija ili ugljikohidrata u vašu prehranu (4).

Iako lišće stevije sadrži mnoštvo vitamina i minerala, većina ih se izgubi kad biljka preradi u zaslađivač (2).

Uz to, budući da neki proizvodi sa stevijom sadrže dodatne sastojke, razina hranjivih tvari može varirati..

Listovi stevije mogu se preraditi u tekući ili u prahu ekstrakt stevije, koji je puno slađi od šećera. Ekstrakt je praktično bez kalorija i ugljikohidrata te sadrži samo minerale u tragovima.

Zdravstvene koristi i štete stevije

Listovi stevije koriste se medicinski stoljećima, a ekstrakt je u studijama na životinjama povezan s nižim krvnim šećerom i lipidima u krvi. A zaslađivač vam može pomoći i u gubitku kilograma.

Međutim, ekstrakt ima i potencijalne nedostatke.

Blagodati zdravlja Stevia

Iako je stevija relativno novi zaslađivač, njegova upotreba povezana je s nekoliko zdravstvenih koristi..

Budući da ne sadrži kalorije, može vam pomoći izgubiti težinu ako se koristi kao zamjena za obični šećer, koji sadrži oko 45 kalorija po žlici (12 grama). Stevia vam također može pomoći da pojedete manje kalorija (5).

U istraživanju sa 31 odraslom osobom, oni koji su jeli 290 kalorijski snack kuhani sa stevijom pojeli su istu količinu hrane prilikom svog sljedećeg obroka kao i oni koji su jeli 500 kalorični snack kuhani sa šećerom (6).

Također su izvijestili o sličnim razinama sitosti, što znači da je skupina sa stevijom imala niži ukupni unos kalorija, a istovremeno je imala isti osjećaj sitosti (6).

Uz to, u mišjem ispitivanju, izloženost steviol glikozidu rebaudiozidu A uzrokovala je povećanje hormona koji suzbija apetit (7).

A zaslađivač vam može pomoći u kontroli šećera u krvi.

U studiji s 12 odraslih, oni koji su jeli kokosov desert napravljen sa 50% stevije i 50% šećera imali su razinu šećera u krvi nakon obroka 16% nižu od one koja je jela isti desert sa 100 % šećera (8).

U studijama na životinjama dokazano je da stevija poboljšava osjetljivost na inzulin, hormon koji snižava šećer u krvi, omogućavajući mu da uđe u stanice za energiju (9, 10).

Nadalje, neke studije na životinjama povezale su konzumiranje stevije s nižim razinama triglicerida i povećanim HDL (dobrim) kolesterolom, a oba su povezana sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti (11, 12, 13).

Potencijalna šteta zdravlju

Iako stevija može imati neka korisna svojstva, ona ima i nedostatke..

Iako se može činiti prirodnijim proizvodom od ostalih nehranjivih zaslađivača, to je ipak visoko rafiniran proizvod. Mješavine stevije često sadrže dodana punila poput maltodekstrina, koja je povezana s disregulacijom korisnih bakterija na crijevima (14).

Sama stevija također može oštetiti bakterije u crijevima. U studiji epruvete, rebaudiozid A - jedan od najzastupljenijih steviol glikozida u zaslađivačima stevije - inhibira rast korisnog soja crevnih bakterija za 83% (2, 15).

Štoviše, budući da je stevija toliko slađa od šećera, smatra se intenzivnim zaslađivačem. Neki istraživači vjeruju da intenzivna zaslađivača mogu povećati žudnju za slatkom hranom (16, 17).

Uz to, mnoge promatračke studije nisu utvrdile povezanost između konzumacije bezkaloričnih zaslađivača i povećanja kilograma, unosa kalorija ili rizika od dijabetesa tipa 2 (16, 18)..

Uz to, stevija i ostali zaslađivači s nula kalorija još uvijek mogu izazvati inzulinski odgovor samo zbog slatkog ukusa, iako ne podižu šećer u krvi (19, 20)..

Imajte na umu da, budući da su zaslađivači za steviju tek nedavno dostupni, istraživanje o njihovim dugoročnim zdravstvenim učincima je ograničeno..

Stevia može pomoći u kontroli težine i šećera u krvi, a ispitivanja na životinjama pokazuju da može smanjiti faktore rizika za srčane bolesti. Međutim, intenzivno zaslađivač može negativno utjecati na vaše zdravlje..

Je li stevija zdravija od šećera?

Stevija je manje kalorija od šećera i može igrati ulogu u regulaciji tjelesne težine pomažući vam da konzumirate manje kalorija.

Zbog toga što ne sadrži kalorije ili ugljikohidrate, izvrstan je zaslađivač za ljude s dijetom niske kalorije ili s niskim udjelom ugljikohidrata..

Zamjena šećera stevijom smanjuje i glikemijski indeks (GI) hrane - što znači da oni imaju manje utjecaja na šećer u krvi (8, 21).

Dok stolni šećer ima GI od 65 do 100, najviši GI koji uzrokuje najbrži porast razine šećera u krvi, stevija ne sadrži ništa što podiže razinu šećera u krvi, pa stoga ima GI od 0 (22)..

Šećer i njegovi brojni oblici, uključujući saharozu (stolni šećer) i kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze, povezani su s upalom, pretilošću i razvojem kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca (23, 24, 25).

Stoga se obično preporučuje ograničiti unos dodanog šećera. Zapravo, prehrambene smjernice glase da dodani šećeri trebaju činiti najviše 10% vaših dnevnih kalorija (26).

Za optimalnu kontrolu zdravlja i šećera u krvi, ovu količinu treba dodatno ograničiti (27).

Budući da je šećer povezan s mnogim negativnim učincima na zdravlje, preporučljivo je zamijeniti steviju šećerom. Međutim, dugoročni učinci učestalog konzumiranja zaslađivača stevije nisu poznati..

Iako upotreba malih količina ovog bezkaloričnog zaslađivača može biti koristan način za smanjenje unosa šećera, najbolje je koristiti manje šećera i manje nadomjestaka šećera i samo odabrati prirodne izvore slatkoće, poput voća, kad god je to moguće.

Stevia ima niži GI od stolnog šećera, pa njegova upotreba može biti korisna u smanjenju kalorija i unosa šećera. Dodani šećer trebao bi biti ograničen na manje od 10% vaših dnevnih kalorija.

Je li dobra zamjena za šećer?

Stevia se danas široko koristi kao zaslađivač u kuhanju i proizvodnji hrane..

Međutim, jedan od najvećih problema sa stevijom je njezin gorki okus. Znanstvenici rade na razvoju novih metoda vađenja slatkoće i obrade stevije kako bi to ispravljali (28, 29).

Štoviše, šećer se tijekom kuhanja podvrgava jedinstvenom procesu koji se naziva Maillard-ova reakcija, a koja omogućava da hrana koja sadrži šećer karamelizira i postane zlatno smeđa. Šećer također dodaje strukturu i količinu pecivima (30, 31).

Kad se šećer potpuno zamijeni stevijom, peciva možda neće izgledati jednako kao inačica koja sadrži šećer..

Unatoč tim problemima, stevija djeluje dobro na većinu namirnica i pića kao nadomjestak šećera, iako je mješavina šećera i stevije obično najukusnija (8, 21, 32, 33)..

Za pečenje sa stevijom najbolje je koristiti zamjenu za steviju 1: 1. Korištenje koncentriranijih oblika poput tekućeg ekstrakta zahtijevat će vam da prilagodite količinu ostalih sastojaka kako biste smanjili gubitak mase.

Stevia ponekad ima gorak okus i nema sva fizička svojstva šećera kada se kuha. Međutim, prihvatljiva je zamjena za šećer i ima bolji okus kada se koristi u kombinaciji sa šećerom..

Rezimirati

 • Stevia je nulte kalorično zaslađivač od povrća.
 • Može smanjiti unos kalorija (ako se koristi kao zamjena za šećer) i poboljšati kontrolu šećera u krvi i zdravlje srca. Međutim, ove prednosti nisu u potpunosti dokazane, a nedostaju studije o njegovim dugoročnim učincima..
 • Za optimalno zdravlje, unos šećera i stevije zadržajte na minimumu.

Je li vam ovaj članak bio od pomoći? Podijelite ga s drugima!

Kako zamijeniti šećer? Jedinstvena svojstva stevije

S tevia - što je to?

Stevia je višegodišnja biljka, ili jednostavno mali grm s uspravnim stabljikama i lišćem. Ova vrsta biljke bila je poznata u Južnoj Americi prije 1500 godina. Ali u našem modernom svijetu ljudi su o ljekovitoj biljci saznali tek nedavno. Što se tiče visine stabljika stevije, ona varira od 60 do 80 cm.

Stabljike godišnje odumiru i tada rastu nove. Na njima su mali listovi. Jedan grm može dati od 600 do 12.200 listova, koji imaju slatku vrijednost. A posebno je iznenađujuće da ova slatka biljka ima sposobnost zaustavljanja razvoja stanica raka. Stevia ima prirodan slatki okus i rijetka ljekovita svojstva. Također, u njemu praktički nema kalorija pa osoba kad jede steviju ne dobiva na težini.

Stevia također ima jedinstveni sastav, snižava razinu šećera u krvi, ublažava karijes i upale u usnoj šupljini. Zbog slatkog okusa biljke naziva se medna biljka..

Stevia je medena biljka, upotreba, koristi i štete ove biljke određuju se pojedinačno za svaku osobu. Ovaj ljekoviti prirodni lijek možete kupiti u osušenom obliku, u prahu, u obliku ekstrakta, biljnog čaja ili u obliku koncentrirane tekućine. Zahvaljujući ovom prirodnom lijeku sprječava se rast bakterija i patogena mikroflora, stevija je također učinkovit antiseptik, poboljšava probavu i jača kardiovaskularni sustav.

Gdje raste stevija?

U osnovi, ova biljka može se naći na sjeveroistoku Paragvaja i susjednom dijelu Brazila, kao i na visokom planinskom pritoku rijeke Parane. Naravno, nakon što je diljem svijeta postalo poznato da ovaj prirodni lijek ima izuzetna svojstva, ne samo u Paragvaju, već i u drugim zemljama u kojima je prava klima bila angažirana na uzgoju ove biljke..

Zbog činjenice da biljka raste u visoravni, prilagodila se temperaturnim ekstremima, pa se sada uzgaja u gotovo svakom kutku jugoistočne Azije. Ako stvorite dobre uvjete, ova biljka može rasti svugdje, najvažnije je ne zaboraviti da stevija voli visoku vlažnost..

Biljka medenjaka Stevia, zašto je prepoznata kao najbolje zaslađivač?

Listovi stevije sadrže 15 puta više slatkoće od saharoze. To se može objasniti činjenicom da sadrže vrijedne tvari, govorimo o glikozidima diterpena. Slatki okus dolazi polako, ali traje dugo.

Čemu služi ovaj prirodni čarobni lijek??

 • za nevjerojatnu slatkoću;
 • za nula kalorijskih sadržaja;
 • za 100% prirodnost;
 • ova biljka nije hrana za bakterije i parazite poput šećera, već, naprotiv, ima antigljivično i antibakterijsko djelovanje;
 • biljka nema svojstvo izazivanja otpuštanja inzulina, jer ne utječe na promjenu razine glukoze u krvi, već pridonosi njenoj normalizaciji;
 • stevija je bezopasna, čak i ako se koristi duže vrijeme;
 • stevija sadrži vitamine skupine B, kao i vitamine A, E, C;
 • bogata je antioksidansima i elementima u tragovima: cinkom, magnezijem, fosforom, rutinom, kalcijem, selenom, bakrom, kromom, kalijem;
 • biljni lijek dobro se otapa u tekućini;
 • otporan na visoke temperature i koristi se u kuhanju.

Medova biljka sadrži glikozide, pa stoga ima sljedeće korisne učinke:

Stevija djeluje kao homeopatski lijek, zahvaljujući tome što ispljuvak sputuma luči, luči se želudac. Biljka ima blagi diuretski učinak, kožu čini zdravom, sprječava reumu, uklanja oticanje, djeluje protuupalno sredstvo.

A također, zahvaljujući giterkozidima diterpena, ova je biljka postala neprocjenjiva, jer su samo steviju obdarili bezazlenom slatkoćom, pa ovaj nadomjestak šećera mogu uzimati osobe sa šećernom bolešću, a preporučuje se i onima koji gube na težini, onima koji se bore protiv parazita, žele dovesti kožu u dobro stanje. zubi i unutarnji organi.

Stevia, je li štetna za naše tijelo?

Zaslađivač stevije - blagodati i štete ove prekrasne biljke danas se brinu za mnoge. Ali najzanimljivije je da o tome možete beskrajno razgovarati. Glavno je saznati je li stevia štetna za naše tijelo. Mišljenje o opasnosti ove biljke pojavilo se zbog takvih čimbenika. Ljudsko tijelo ne razgrađuje tvari koje su uključene u steviozid, jednostavno nema potrebne enzime za to. Zbog čega se u većim količinama izlučuje nepromijenjeno iz ljudskog tijela (kroz crijeva).

Neki glikozidi koji uđu u crijeva počinju prerađivati ​​crijevne bakterije, razbijajući tako steviozide u steviole. Liječnici za sve optužuju steviol, po strukturi je sličan molekuli steroidnih hormona. Odnosno, liječnici su zaključili da ta tvar doprinosi poremećaju hormonalne razine i smanjenju seksualne aktivnosti. Nakon toga provedene su studije koje su dokazale da stevija uopće ne utječe na plodnost..

Za steviju se kaže da izaziva i alergije. Zapravo, u usporedbi s mnogim drugim zaslađivačima na tržištu, ova biljka je hipoalergenska, pa je dopušteno da je konzumiraju ljudi koji imaju alergijske reakcije na drugu vrstu zaslađivača. Osim toga, sudeći prema istraživanjima provedenim 2002. godine, ustanovljeno je da stevija pomaže u snižavanju razine šećera u krvi, zbog čega se bolest poput dijabetesa ne razvija. Dijabetes tipa 2 je daleko najčešća bolest. I 2005. godine, znanstvenici su otkrili da steviozid snižava razinu glukoze u krvi, a također smanjuje otpornost na ovisnost o inzulinu kod dijabetičara..

Tvrdi se i da stevija povećava krvni tlak. Pokazalo se da je potpuno drugačije, kineski su znanstvenici uspjeli utvrditi da bi ovaj prirodni lijek, naprotiv, trebali uzimati ljudi koji pate od visokog krvnog tlaka. Ako se ekstrakt ove biljke uzima dvije godine, tlak se normalizira i postiže dugotrajan učinak..

Nije rijetkost čuti mišljenje da su pripravci stevije toksični. Ovaj mit nastao je zbog činjenice da ljudi koriste nekvalitetne jeftine analoge nadomjestaka šećera. Kada su provedene znanstvene studije o ovom pitanju, nijedno nije potvrdilo da su biljka i prirodni pripravci od nje napravljeni otrovno.

Stevia: blagodati za tijelo

Stevia, korisna svojstva i kontraindikacije ove biljke zaslužuju posebnu pozornost. Kada je 1990. održan 11. svjetski simpozij o dijabetes melitusu, donesen je zaključak: Stevia koristi i štetna biljka poput stevije prilično je vrijedan nalaz, pomaže povećati bioenergiju tijela, a ako redovito uzimate lijekove uz prisustvo ove biljke, možete računati na aktivnu dugovječnost.

Čim se slatka trava pojavila u Rusiji, počeli su s posebnom pažnjom proučavati njezino sjeme i odlučili su uzgajati biljku u moskovskom laboratoriju. Nakon temeljitog i prilično dugog znanstvenog istraživanja, znanstvenici su napravili izvještaj, u kojem je rečeno: rezultati istraživanja pokazali su da ako redovito konzumirate ekstrakt stevije, tada razina glukoze, kolesterola u krvi opada, jetra i gušterača počinju dobro funkcionirati, ova prirodna tvar je i protuupalno sredstvo koje savršeno pomaže kod bolesti zglobova. Osim toga, ako koristite ekstrakt biljke meda, provodi se sprječavanje razvoja hipo i hiperglikemijskih stanja i takve bolesti kao što je dijabetes..

Preporučuje se upotreba medene trave ako se dijagnosticira pretilost, ako postoje problemi s probavnim sustavom, a postoje i ishemijska bolest srca i ateroskleroza, s bolestima kože i zuba, desni. Stevia također ima blagi stimulativni učinak na nadbubrežnu medulu..

Sljedeće činjenice također podržavaju zdravstvene koristi slatke biljke. Sveučilište u Paragvaju provelo je istraživanje i utvrdilo da Paragvajci nemaju takve bolesti kao što su pretilost i dijabetes, jer svi stanovnici konzumiraju do 10 kg. ove ljekovite biljke meda svake godine.

Popis korisnih svojstava ove prekrasne slatkoće može se nastaviti, ova ljekovita biljka ima sljedeće prednosti:

 • snižava razinu šećera u krvi i lošeg kolesterola;
 • ima antitumorsko i protuupalno djelovanje, pomaže inhibirati rast neoplazmi;
 • poboljšava, obnavlja i regenerira tkiva, stanice;
 • pomaže ojačati krvne žile i normalizirati krvni tlak;
 • pozitivno djeluje na jetru i gušteraču;
 • liječi rane u želucu i crijevima;
 • normalizira metabolizam, sprječava pretilost, dijabetes melitus, pankreatitis, aterosklerozu;
 • primjenom steviozida, žudnja za alkoholnim pićima i pušenjem smanjuje se;
 • biljka sprječava razvoj parazita; zaustavlja razvoj karijesa;
 • je izvrstan lijek za bronhitis;
 • pomaže poboljšati stanje kose, kože, noktiju;
 • pomaže povećati obrambene sposobnosti tijela, pojačava imunološki sustav;
 • uzimanje lijekova sa stevijom može vam pomoći u gubitku kilograma, jer biljka ima nula kalorija

A ova biljka omogućuje nam i uživanje u slatkom ukusu, ali što je najvažnije, ova slatkoća bez posljedica.

Medna trava široko se koristi u industriji kao hrana. Sadrži steviozid, koji je mnogo slađi od šećera. Stoga proizvođači koriste ovaj biljni lijek i proizvode slatkiše, žvakaće gume i slastičarne. No, najvažnije je da se za proizvodnju svih slatkiša koristi minimalna doza medene trave, ali kad se koristi Stevia, dobivaju se izvrsni slatkiši bezopasni za tijelo. Uzimanje dva lišća stevije svako piće izliveno u šalicu čini vrlo slatkim.

Također, ekstrakt slatke biljke koristi se za izradu raznih gaziranih pića, a s njom se rade i jogurti, peciva, sladoled i deserti. Stevia se dodaje pastama za zube i sredstvima za ispiranje usta.

S uspjehom se biljka meda koristi za liječenje dijateze djece. Vrijedno je dodati nekoliko listova u čaj od čaja i alergija se odmah povlači..

Stevia se koristi za sprečavanje raka. Komponente koje čine njegov sastav imaju svojstvo sprečavanja degeneracije zdrave stanice u zloćudnu, zbog čega tijelo postaje otpornije na ovu opasnu bolest.

Ovaj prirodni lijek preporučuje se za liječenje bubrega, jetre i štitne žlijezde. Slatka trava štiti sluznicu od oštećenja i štiti probavne organe od destruktivnih učinaka kemijskih lijekova.

Stevija - sredstvo za gubitak kilograma

Sada je poznato da slatka trava ima malo kalorija, zbog čega je vrlo popularna među ljudima koji se neprestano bore s viškom kilograma. Činjenica je da stevija prigušuje osjećaj gladi, pomaže smanjiti apetit i sprječava osobu da jede velike količine. Kako biste postigli brz i dobar učinak u mršavljenju, potrebno je pripremiti salate od svježeg voća i dodati im lišće medene trave.

Piće za steviju za mršavljenje

Ako redovito konzumirate jednostavnu tinkturu stevije, tada možete ukloniti toksine iz tijela, poboljšati rad metabolizma, što će vam, naravno, omogućiti da se osjećate sjajno i pomoći vam da brzo izgubite kilograme. Da biste pripremili ovaj divan napitak, trebate učiniti sljedeće:

Uzmite termos s kipućom vodom, pošaljite svježe lišće korova u vruću vodu i ostavite piće 12 sati. Infuzija koju primite morate primijeniti 3 do 5 puta dnevno, po pola čaše, prije jela.

Stevia: prirodni nadomjestak šećera

Danas svatko može dobiti čudo - steviju. To može biti biljni čaj, koncentrirani sirup, prašak ili tablete. Medna trava uzgaja se i kod kuće jer se prilagodila klimi Europe. Stoga se sada ova biljka uspješno uzgaja u cijelom svijetu, Rusija nije iznimka..

Stevia je prirodni dar, prirodni zaslađivač koji nema kontraindikacija ili stroga ograničenja. Što se tiče ukusa i ljekovitih svojstava, oni se ne gube ako biljka bude termički obrađena, pa se može koristiti za izradu peciva i toplih napitaka. Nutricionisti tvrde da je stevija vrlo korisna za tijelo i vjeruju da ova biljka ima ogromnu budućnost. Ovaj asistent neophodan je za razne bolesti, a ujedno je i izvrsno rješenje za sve koji žele steći vitku figuru..

I ova je biljka dobrodošla u narodnoj medicini i sada ćete naučiti kako možete napraviti nekoliko pića s ovom čarobnom i ljekovitom biljkom. Čaj sa stevijom Da biste skuhali čaj, trebate uzeti suhe biljke lišća - 1 žličicu, preliti kipuću vodu preko njih i ostaviti 30 minuta. Nakon određenog vremena, napitak se može piti.

Recepti za steviju

Prije nego što se upustite u kulinarsko stvaralaštvo i počnete kuhati jela s dodatkom stevije, trebali biste znati da medena biljka - stevija daje jelima zaslađen i pomalo neobičan okus laika. Stoga zapamtite - steviju ne možete staviti u kulinarska jela u većim količinama, riskirate da pokvarite Pushcha.

Kako reciklirati i koristiti Steviju kod kuće?

Ove informacije omogućit će vam da bolje razumijete kako koristiti steviju u kuhanju, gdje i koliko treba dodati u recepte..

Za očuvanje voća i povrća kod kuće, najbolje je koristiti suho lišće. Listove stevije treba dodati u kompote prije šivanja limenki..

Suvi listovi stevije savršeno se čuvaju dvije godine, a od njih se pripremaju i infuzije, koje se dodaju u razna jela.

Pripremimo ukusno piće od medene trave koje se može koristiti kao prirodno zaslađivač za kavu, čaj i razne slastice.

Priprema: 100 grama suhih listova stevije stavite u vrećicu gaze i napunite 1 litrom prokuhane vode, ostavite stajati jedan dan ili kuhajte 50 minuta. Ocijedite dobivenu infuziju.

U posudu dodajte 0,5 litara vode listovima i ponovno kuhajte 50 minuta. Dobili smo sekundarni ekstrakt.

Kombinirajte prvi i sekundarni ekstrakt stevije i filtrirajte.

Dobivenu infuziju dodajte omiljenim jelima ili čaju umjesto šećera.

Za pripremu sirupa uzima se infuzija stevije i isparava u vodenoj kupelji ili na maloj vatri. Infuziju je potrebno ispariti do gustoće od 1,15-1,25 whm - to je sve dok kap sirupa, ako se stavi na tvrdu površinu, neće smrznuti.

Sirup dobiven iz stevije ima antibakterijska i antiseptička svojstva i lako se može čuvati nekoliko godina u normalnim uvjetima.

Sirup se koristi umjesto šećera kada žele napraviti kolače, tople i hladne napitke i razne slastice.

Za pripremu kompota umjesto šećera možete koristiti infuziju, sirup ili suhe listove stevije.

Antiseptička svojstva stevije igraju važnu ulogu u očuvanju i pripremi hrane.

Za pripremu kompota uzmite maline - staklenka od 1 litre. Dodajte infuziju steviozida - 50 grama i 250 mililitara vode. Ulijte bobice u staklenke, napunite vrućom otopinom steviozida i pasterizirajte 10 minuta.

Priprema: Uzimamo jagode - staklenka od 1 litre uzeti će 250 mililitara vode i 50 grama infuzije stevije.

Dodajte infuziju stevije u vodu, prokuhajte, a zatim jagode prelijte vrućom otopinom i pasterizirajte 10 minuta.

Reznice rabarbara, izrezane na komade - staklenka od 1 litre. Uzimamo 5-6 g infuzije steviozida i 2 čaše vode. Napunite rabarbaru vrućom otopinom infuzije stevije vodom i pasterizirajte 25 minuta.

Kompot od jabuke, marelice ili kruške

Umjesto šećera dodajte suho lišće ili infuziju stevije: 1 gram infuzije za 250 mililitara vode.

Da biste pripremili kompot od trešanja ili trešanja, trebate uzeti 1,5-2 g infuzije za 250 mililitara vode.

U kompote možete dodati 6-12 listova trave i četvrtinu šećera potrebnih receptu. Ili uopće ne možete dodati šećer.

Čaj od listova stevije

Jedna čajna žličica suhog lišća biljke meda stavi se u čašu kipuće vode i kuha se poput običnog čaja. Ili jednu žličicu bilja i pola žličice crnog ili zelenog čaja - zalijte kipućom vodom i ostavite 10 minuta.

Sada znate što je zaslađivač stevija, koristi i štetnosti biljke temeljito su istražene i proučavane, na temelju toga možemo zaključiti da je stevija prirodni nadomjestak šećera koji je siguran za zdravlje ljudi.

Stevija i steviozid. Šteta i korist

Je li Stevia učinkovit zaslađivač? Mitovi i stvarnost, prednosti i nedostaci stevije. Upute za uporabu i usporedbu s drugima.

 1. Dom
 2. Kulinarski časopis
 3. Jedi zdravo
 4. Stevija i steviozid. Šteta i korist

Opis

Stevia je zaslađeni zaslađivač koji se koristi u zdravoj hrani i dijetalnim proizvodima. Stevia je višegodišnja biljka. Godine 1931. francuski su kemičari izolirali ekstrakt stevije - steviozid. Upravo on biljki daje slatkoću, jer je gotovo 300 puta slađi od šećera..

Mitovi i stereotipi

Indijanci Guarani koristili su steviju od davnina i nazivali su je "medom bilja" zbog njenog slatkog ukusa. Biljka je korištena kao lijek za mnoge bolesti. Znači li to da je sigurna? Naprotiv - stevija ima kontraindikacije i nuspojave od prekomjerne upotrebe kao i svaka ljekovita biljka.

U Sjedinjenim Državama upotreba stevije bila je zabranjena sve do 1995. godine, kada je prepoznata kao moguća njezina upotreba kao dodatak prehrani. Međutim, stevija se ne može koristiti kao zaslađivač u proizvodnji hrane. Ipak, to je označilo početak široke uporabe biljke. Prodavači su steviji pružili prekrasne legende, u tisku su se pojavile nepotvrđene glasine o njenim ljekovitim svojstvima..

Paradoksalno je da su umjetni aditivi za hranu (uključujući zaslađivače) prije ulaska na tržište podvrgnuti strogim provjerama, brojnim pregledima i testovima. Ali to se ne odnosi na proizvode koji se smatraju tradicionalno korištenima. A priori su prepoznati kao sigurni i korisni, iako je to često daleko od slučaja. Najjednostavniji primjer je krumpir, koji se već dugo jede širom svijeta. Ali svejedno, zeleni krumpir može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Vraćajući se steviji možemo reći da se, zapravo, proizvod čija sigurnost nije dokazana može slobodno kupiti gotovo na svakom koraku..

Danas je stevija vrlo popularna, kao i svi proizvodi, okružena aurom prirodnosti. Postoji stereotip da prirodno znači zdravo i sigurno. No, ako je proizvod ili tvar prirodnog podrijetla, to ne znači da ga možete konzumirati u neograničenim količinama bez štete zdravlju. To se odnosi i na steviju. Nije ni čudo što FDA (američka agencija za hranu i lijekove) klasificira steviju kao proizvod neizvjesne sigurnosti.

Važno je razumjeti da se riječ stevija odnosi na različite namirnice. To može biti i biljka i steviozid, tvar koja se proizvodi iz ove biljke. Sigurnost potonjeg dokazana je ne tako davno. Tek je 2008. utvrđen prihvatljivi dnevni unos steviozida i odobren je za upotrebu kao aditiv u hrani i zaslađivaču. Proizvodi koje kupujemo sadrže steviozid u svom sastavu, a ne samu biljku, prikazanu na pakiranju.

Steviozid nema ljekovita svojstva. To je samo zaslađivač, što znači da hrani daje slatki okus. Steviozid je prilično siguran i učinkovit, kao i druga sladila poput sukraloze, aspartama i ciklamata. Resurs na engleskom jeziku https://www.medicalnewstoday.com preporučuje uporabu visoko pročišćenog proizvoda i konzumiranje umjereno. Dopuštena dnevna doza steviozida iznosi do 2 mg / kg tjelesne težine dnevno.

Stevia dolazi u obliku tableta, sirupa i koncentrata. Također možete kupiti suho lišće biljke. Zaslađivač se prodaje pod imenima Stevia, Stevia, Honey Sweet, SweetLeaf, Enliten, PureVia, Rebiana, Steviacane, Stevia Extract In The Raw.

Upotreba stevije, ovisno o obliku ispuštanja:

Obrazac za puštanjeprimjenaImajući ukus
Suho lišće stevijeDodavanje u čaj, kavu i druga pića. Upotreba u očuvanjutamo je
Praškovi (steviozidni koncentrati)Kuhanje toplih obrokaSlabo izraženo
TableteDodavanje toplim napicimaSlabo izraženo
sirupiKoristite u hladnim jelima, kao dodatak pićimatamo je

Stevija u hrani

Većina proizvoda koji sadrže steviju možete pronaći na policama specijaliziranih odjela i dućana zdrave hrane. Stevia se nalazi u:

 • biljni čaj
 • čokoladice, šankovi, slatkiši
 • marshmallow, marshmallow, marmelada, kozinakov
 • sladoled
 • medenjaci i vafli
 • peciva, kolači
 • pekarski proizvodi
 • džem, confiture, džem
 • lizalice i žvakaće gume
 • gazirana bezalkoholna pića
 • kondenzirano mlijeko
 • jogurt
 • umaci
 • kiselo povrće

Za i protiv stevije

Prednosti stevije uključuju:

 • nula glikemijskog indeksa
 • nula kalorija
 • povoljno djeluje na usnu šupljinu
 • mogućnost korištenja za kuhanje toplih obroka

Među nedostatke spadaju:

 • specifičan okus koji se mnogima može činiti neugodnim
 • visoka cijena
 • moguće alergijske reakcije
 • niži krvni tlak
 • pad šećera u krvi

Također, ovaj se zaslađivač mora koristiti s oprezom u kombinaciji s određenim lijekovima. U tom slučaju trebate se posavjetovati s liječnikom..

Šteta od stevije hrane

Prilikom odabira proizvoda sa stevijom, morate obratiti pažnju na sastav naveden na naljepnicama. Budući da je stevija skupa, proizvođači često s njom koriste i druga sladila ili punila, poput melase (maltodekstrin), koja je nusprodukt proizvodnje šećera i škroba. Po glikemijskom indeksu i kalorijskom sadržaju, melasa je blizu šećera.

Proizvodi koji sadrže ovu supstancu potrošačima dovode u zabludu. Kupci misle da kupuju zdrav i prirodan proizvod te dobivaju kemijski proizveden maltodekstrin zaslađen s malo stevije. Takvi su proizvodi opasni za dijabetičare i potpuno beskorisni za ljude koji se žele riješiti viška kilograma..

Upute za steviju

Stevia se široko koristi i u preradi hrane i u kuhanju. Ispod ćemo detaljnije razmotriti neke od načina upotrebe ovog nadomjestka za šećer..

Stevia u domaćoj kuhinji

Kao alternativa šećeru, stevija se može koristiti u bilo kojem jelu za koje nije potrebna karamelizacija. Donja tablica pomoći će vam da odredite potrebnu količinu stevije u svojim receptima:

ŠećerNasjeckani listovi stevijesteviozidTekući ekstrakti Stevia
1 žličica0,25 žličicana vrhu noža4 kapi
1 žlica0,75 žličicana vrhu noža⅛ žličica
1 čaša1,5 žlica0,5 žličica1,5 žličica

Za slatkiše i peciva preporučuje se korištenje stevijskih sirupa i infuzija, koje možete nabaviti sami. Također, tekući oblici se dodaju hladnim i toplim napicima..

Da biste pripremili infuziju, morate uzeti:

 1. suvi listovi stevije - 100 g
 2. voda - 1,5 l

Usitnjeno lišće prelije se litrom kipuće vode i inzistira jedan dan, nakon čega se dobivena tekućina mora ocijediti. Potom se lišće prelije preostalom vodom i ponovo ostavi jedan dan. Obje infuzije treba kombinirati i filtrirati kroz nekoliko slojeva gaze.

Da bi se dobio sirup, infuzija ispari u vodenoj kupelji dok kapljica tekućine koja se stavi na suhu površinu počne se ukrućivati.

Konzerviranje hrane za zimu sa stevijom

Stevia je prirodni konzervans i stoga je pogodna za upotrebu u pripremi za zimu. Za konzerviranje su pogodna oba lišća biljke, infuzija ili sirup, te prašak.

Da bi se pripremio kompot, sirovine se unaprijed sortiraju i ispiru, složene u staklenke. Otopite steviju u vodi, dovedite do vrenja i prelijte bobice ili voće vrućom tekućinom. Nakon toga staklenke se steriliziraju određeno vrijeme.

Približne proporcije za izradu kompota na bazi stevije:

Voće i bobice u količini staklenke od 1 litreInfuzija stevije, gVoda mlVrijeme sterilizacije, minute
jabuke1250deset
kruške1250deset
marelice1250deset
kupina50250deset
jagodapet250deset
Trešnja2250deset
Rabarbara650025

Umjesto infuzije, možete staviti 5-10 listova stevije u kompote za navedenu količinu sastojaka. Ako prvi put pripremate hranu za zimu sa stevijom, vrijedno je pripremiti malu količinu pripravaka kako biste dodatno prilagodili slatkoću svom ukusu..

Stevija ili fruktoza?

I stevija i fruktoza popularni su prirodni nadomjestak šećera. Fruktoza koja se prirodno nalazi u bobicama, voću i medu.

SvojstvaStevijafruktoza
Koeficijent slatkoće3001.7
Sadržaj kalorija u 100 g0400
Glikemijski indeks050
Toplinska obradamogućemoguće
Negativni učinak na zubeneDa

Kao što možete vidjeti iz tablice, karakteristike zaslađivača uvelike variraju. Razmotrimo detaljnije svojstva ovih nadomjestaka za šećer.

 • visoki koeficijent slatkoće
 • ne utječe na razinu glukoze u krvi; lkj
 • ne sadrži kalorije
 • ne uništava zubnu caklinu
 • ima specifičan ukus
 • sadrži puno kalorija
 • dugačak popis kontraindikacija i nuspojava
 • povećava šećer u krvi
 • negativno utječe na zube, iako manje od šećera
 • manje slatkast, ali ugodnijeg ukusa
 • veliko opterećenje jetre

Iako je stevija u prednosti, fruktoza ostaje jedan od najpopularnijih nadomjestaka šećera u prehrani. Steviji treba dati prednost kad birate između ta dva nadomjestka šećera..

Stevija ili sorbitol

Sorbitol je šećerni alkohol dobiven iz biljnih materijala. Ovaj zaslađivač se prirodno nalazi u voću poput krušaka i jabuka. Visok sadržaj sorbitola u bobicama rogača. Pored toga, sorbitol se svakodnevno proizvodi u ljudskom tijelu tijekom metabolizma..

Usporedba svojstava dvaju nadomjesnika šećera može se vidjeti u tablici ispod:

SvojstvaStevijasorbitol
Koeficijent slatkoće3000.6
Sadržaj kalorija u 100 g0260
Glikemijski indeks04
Toplinska obradamogućemoguće
Negativni učinak na zubenene
 • visok omjer slatkoće
 • nula kalorija
 • nula glikemijskog indeksa
 • viši glikemijski indeks
 • niži stupanj slatkoće
 • jak laksativni učinak

Sorbitol se široko koristi u industriji kao dodatak hrani i zaslađivaču. Stevia se, s druge strane, koristi u specijalnim namirnicama za zdravu prehranu i u proizvodima za dijabetičare. Nakon proučavanja svojstava ovih zaslađivača može se zaključiti da je sorbitol zastario i manje učinkovit kao alternativa šećeru..