Napravljeno od voća: što je pektin i čemu služi

Ovdje možete pronaći cjelovite informacije o dodatku hrani s pektinom: što je to i gdje ga možete kupiti, kako ga koristiti kod kuće i još mnogo toga. Pektin se obično koristi u kuhanju kao sredstvo za zgušnjavanje pekmeza. Uz to, postala je jedna od novih popularnih superhrana ili zdravstvenih dodataka. Jesu li tvrdnje o ljekovitim svojstvima pektina istinite i može li on štetno djelovati na zdravlje, pročitajte dalje.

Što je pektin?

Pektin je tvar (polisaharid) koja se nalazi u voću, bobicama i nekom povrću koja, zagrijavanjem zajedno sa šećerom, uzrokuje zadebljanje i stvrdnjavanje karakteristično za džemove i žele..

Drugim riječima, to je sredstvo za geliranje - prirodni dodatak hrani (označen s E440), dizajniran za oblikovanje teksture prehrambenih proizvoda poput gela, poput agar-agara. Bez pektina, džem, džemovi i žele bili bi samo sirup.

Pektin se dodaje kao sredstvo za geliranje, zgušnjivač, stabilizator ili emulgator džemima, želeima, marmeladama, pudinzima, jogurtima, konzerviranim namirnicama, kolačima, tortama i drugim pecivima, pićima.

Kako izgleda pektin - fotografija

Pektin se pojavljuje kao bijeli, žućkasti, svijetlosivi ili svijetlosmeđi prah.

Opće informacije

Pektin se nalazi u staničnim tkivima biljaka i održava ih elastičnim, gustim, pomaže zrelim plodovima i bobicama da ostanu čvrsti neko vrijeme i zadrže oblik tijekom skladištenja. Kad plod postane prezreo, pektin u njemu razgrađuje se na jednostavne šećere, koji su u potpunosti topljivi u vodi. Kao rezultat toga, prezreli plodovi postaju mekani i počinju se deformirati..

Tvrdi plodovi sadrže najviše pektina. Voće i bobice s visokim sadržajem pektina mogu se pretvoriti u džem ili žele bez šećera i jakog vrenja.

No, nema sve voće dovoljno ove prirodne tvari za pravljenje džema, džema ili žele - za neke će trebati ili duže vrijeme kuhanja ili dodatni dodatak pektina.

Tablica sadržaja pektina i kiselina u voću i bobicama

Struktura pektina učinkovito se veže na vodu u kiselom okruženju. Šećer povećava sposobnost geliranja pektina, a također utječe na teksturu i konzistenciju žele i džemova dok se hlade i postavljaju. Odnosno, za aktiviranje zadebljanja potreban je visok udio šećera i nekih kiselina, na primjer limunske kiseline..

Kiselina je katalizator zgušnjavanja i značajno će skratiti vrijeme reakcije. Pektin djeluje bez njega, samo će se stvrdnuti puno duže.

Razine pektina i kiselina u voću i bobicama koje se obično koriste za pravljenje džemova otprilike su podijeljene u tri skupine:

 • Skupina I: Ako voće nije prezrelo, ima dovoljno prirodnog pektina i kiseline da tvori gel sličnu teksturu kad se doda samo sa šećerom.
 • Skupina II: Niska razina prirodne kiseline ili pektina može zahtijevati dodavanje ovih tvari.
 • III. Grupa: Uvijek je potrebno dodati kiselinu ili pektin ili oboje.

Koncentracija pektina varira ovisno o vrsti ploda i zrelosti.

Popis namirnica s različitim razinama pektina

I grupaII. SkupinaSkupina III
Puno pektinaNiska razina pektinaVrlo malo ili gotovo nikakvog pektina
jabukePrezrele jabukemarelice
KupinaPrezrele kupineBorovnica
Oguliti citrusa * vidjeti bilješkuTrešnjaPrezrela trešnja
Divlje jabukeTrešnjasmokva
BrusnicaStarijiBorovnica
RibizlaMalina ** vidi bilješku ispodBreskve
Ogrozdnektarine
Grožđekruške
Dunjagranate
Šljivajagoda

** Maline istraživači uvijek identificiraju kao niske količine pektina, ali mnogi kućni kuhari otkrili su da često djeluju kao da imaju visoku razinu ove tvari..

Voće s malim udjelom pektina obično treba upariti s plodovima koji su visoki da bi se dobila dobra žele. Također, tijekom kuhanja dodaje se dodatni kupljeni ili domaći pektin da nadoknadi njegovu nisku razinu ili ubrza postupak..

Želatina i pektin - u čemu je razlika? usporedba

Želatina i pektin stvaraju bistre gelove, ali potpuno su različiti proizvodi..

Glavna razlika je u tome što je pektin u vodi topivo vlakno dobiveno iz morskih crvenih algi, dok je želatina protein dobiven iz kože, kostiju, tetiva i hrskavice životinja..

 • Pektin se koristi gotovo isključivo u hrani s visokim šećerom, poput džemova.
 • Želatina se koristi u mnogo širokom rasponu proizvoda, uključujući mousse, močvare i glazure, jer se stvrdnjava u hladnom okruženju i ne zahtijeva uključivanje određenih sastojaka kako bi se aktiviralo..

Kako se dobiva i u kojim proizvodima je sadržan

Pektin u prahu koji pronađete na tržištu obično se proizvodi od jabuka.

Pektinske tvari za upotrebu u kuhanju također se dobivaju iz kore agruma, komine šećerne repe, košare suncokreta, bundeve.

Pektin se dobiva ekstrakcijom vode odgovarajućeg jestivog biljnog materijala, uglavnom iz kore agruma i jabuke, a potom selektivnim taloženjem upotrebom alkohola ili soli. Korištene sirovine sadrže velike količine pektina vrhunske kvalitete i dostupne su u dovoljnim količinama kako bi proces proizvodnje bio ekonomičniji.

Pektin se prodaje u tekućem i prašnom obliku.

Kako odabrati i gdje kupiti

Pektin možete kupiti kako u velikim supermarketima, tako i u specijaliziranim prodavaonicama slastičarskih proizvoda. Ako oba nisu dostupna, uvijek se može naručiti putem interneta s dostavom.

Kada kupujete pektin, pažljivo pročitajte sastav na etiketi, jer postoji mnogo sintetički dobivenih proizvoda: neki sadrže dekstrozu, umjetna sladila itd. Mogu sadržavati konzervanse, uključujući natrijev ili kalijev benzoat.

U prodaji su tri vrste pektina:

 • Žuti pektin - Za džemove, marmelade i marmelade otporne na toplinu, on daje viskoznu teksturu koja ih izdvaja od redovitih džemova. Ova vrsta je "nepovratna", tj. Ponovno zagrijavanje i otapanje neće uspjeti.
 • Pektin NH - pogodan za umake za deserte, želatinozne obloge i žele (i kao samostalno jelo i kao sloj za kolače). Termička reverzibilnost ove vrste omogućuje vam eksperimentiranje s teksturom pirea, pretvarajući ga u umak ili žele.
 • Pektin FX58 idealan je za pripremu mliječnih mliječi, umaka i musa. Može komunicirati s hranom koja sadrži kalcij, poput mlijeka i vrhnja..

Kako i koliko pohraniti

Pektinski prah čuva se na suhom, tamnom mjestu u hermetički zatvorenoj posudi ne više od 12 mjeseci. Rok trajanja žutog pektina u otvorenoj limenci je najviše 6 mjeseci, tada počinje gubiti svoja svojstva, a proizvod se stvrdnjava.

Domaći tekući pektin čuvat će u hladnjaku tjedan dana ili u zamrzivaču 6 mjeseci.

Kemijski sastav

100 g tekućeg pektina sadrži:

 • 96,9 g vode
 • 11 kalorija
 • 1 g pepela
 • 2,1 g vlakana.

100 g suhog pektina sadrži:

 • 335 kalorija
 • 0,3 g proteina
 • 0,3 g masti
 • 0,3 g pepela
 • 90 g ugljikohidrata
 • 8,6 g vlakana.

Sadrži i minerale poput 8 mg kalcija, 2,7 mg željeza, 2 mg fosfora, 8 mg kalija, 200 mg natrija, 0,46 mg cinka, 0,42 mg bakra i 0,07 mg mangana.

Blagotvorna obilježja

Pektin nudi niz zdravstvenih prednosti:

 • To je topljiva vlakna koja služe kao uzgajalište korisnih bakterija, a također sudjeluju u uklanjanju štetnih tvari kroz probavni sustav. Pektini praktički ne apsorbiraju ljudski probavni sustav, ali djeluju kao enterosorbenti.
 • Pektin čisti tijelo od štetnih tvari bez narušavanja bakteriološke ravnoteže. Zbog sposobnosti pektinskih tvari da se ne razgrađuju pod djelovanjem želučanih enzima, kao i da djeluju u interakciji s ionima različitih metala, koriste se kao profilaktičko sredstvo u slučaju intoksikacije tijela teškim metalima..
 • Smanjuje razinu kolesterola. Rezultati istraživanja pokazali su da su sudionici koji su jeli 15 grama jabučnog ili citrusnog pektina dnevno s hranom tijekom četiri tjedna smanjili razinu lošeg kolesterola za 7-10%. U kasnijim eksperimentima, uzimanje 6 g citrusnog pektina dnevno tijekom tri tjedna dovelo je do smanjenja LDL kolesterola za 6-7%..
 • Štiti od raka debelog crijeva. Prehrana bogata vlaknima, poput pektina, može biti ključ za sprečavanje tumora debelog crijeva, pokazala su istraživanja. Znanstvenici su proučavali učinak pektina na stanice raka ljudskog raka debelog crijeva i otkrili da on inhibira rast tumora. Istraživači su zaključili da pektin i tvari nastale razgradnjom pektina mogu zaštititi od raka debelog crijeva.
 • Pomaže kod dijabetesa. Dobra vijest je da konzumiranje hrane bogate topljivim vlaknima, posebno pektinom, može pomoći u normalizaciji razine glukoze u krvi. Rastvorljiva vlakna usporavaju probavu i usporavaju rad crijeva. Pomaže usporiti apsorpciju ugljikohidrata iz hrane, što drži razinu glukoze stabilnom..
 • Potiče mršavljenje. Topljiva vlakna u pektinu čine da se puno brže osjećate jer apsorbira vodu tijekom probave. Rastvorljiva vlakna također usporavaju apsorpciju ugljikohidrata. To pomaže u održavanju razine glukoze u krvi stabilnom i usporava glad.
 • Ublažava proljev. Pektin povećava viskoznost stolice i skupinu te na taj način pomaže ublažavanju proljeva. Koristi se u mnogim lijekovima za liječenje proljeva. Pektin, dobiven izravno iz voća, dostavlja hranjive tvari i "dobre" bakterije u debelo crijevo i pomaže u obnovi oštećenog tkiva.
 • Dobro za zglobove. Osobe s artritisom tipično osjećaju bolove u zglobovima, ukočenost, upalu i neprestano su u potrazi za lijekovima bez ovisnosti. Pektin, koji se prirodno nalazi u agrumima, bananama, jabukama i nekom povrću, veže se za teške metale i uklanja ih iz zglobova. To se naziva helacija. Zglobovi se oštećuju kada se nakupljaju teški metali i postanu bolni i kruti. Uklanjanje teških metala keliranjem omogućava tijelu da se popravi. Pektin također potiče proizvodnju sinovijalne tekućine, koja štiti zglobove i omogućava im da pravilno funkcioniraju..
 • Sprječava nastanak žučnih kamenaca. Neke studije otkrile su da pektin može inhibirati stvaranje kamenaca u žuči, kao i učinkovito otopiti postojeće.

Pektin je dostupan u obliku dodataka prehrani koji se mogu kupiti u ljekarni, ako se ne bojite kupiti nekvalitetni proizvod, ali ovdje možete birati od poznatih svjetskih proizvođača.

Slijedite upute za uporabu pektina i budite oprezni: pretjerana upotreba ne samo da može donijeti korist, već i nanijeti štetu.

Kontraindikacije (štetnost)

Konzumiranje hrane s visokim sadržajem vlakana i dodataka pektina može dovesti do neugodnih posljedica za tijelo:

 • Konzumiranje velike količine pektina može izazvati plinove, bol i nadimanje. Nekim ljudima nedostaje enzima potrebnih za razgradnju vlakana u tankom crijevu. Kao rezultat toga, vlakno ostaje neprobavljeno, a kada se nakuplja u crijevima, nastaje plin, što dovodi do nelagode i nadimanja..
 • Pektin pomaže pročišćavanju crijevnog trakta, ali u velikim količinama može izazvati proljev. Ako je prehrana bogata vlaknima, apsorpcija ostalih hranjivih sastojaka u crijevnom traktu smanjuje se i to može izazvati proljev. Stoga je preporučljivo piti puno vode prilikom uzimanja dodataka poput pektina..
 • Vlakna u probavnom traktu mogu ometati apsorpciju važnih hranjivih sastojaka poput kalcija, cinka, željeza i magnezija. Stoga se pektin i ostali dodaci prehrani moraju uzimati odvojeno..
 • Citrusni pektin može izazvati alergijske reakcije kod ljudi koji su osjetljivi na naranče, limun itd. Neki simptomi alergijske reakcije uključuju probavne smetnje i proljev.
 • Suplementi pektina mogu utjecati na apsorpciju lijeka: visoki udio vlakana smanjuje učinkovitost lijekova.

Primjene za kuhanje

Jam je jedan od najsigurnijih načina očuvanja voća i bobica za zimu. Evo kada vam pektin kupljen u trgovini može pomoći: Drastično smanjuje vrijeme potrebno za slatke čuvare..

Kako napraviti pektin od jabuke kod kuće

Kod kuće se pektin može napraviti od otpadaka od jabuka - jezgre i kore. Zamrznite ih dok se formiraju u hladnjaku dok nemate dovoljno za recept. Obavezno upotrijebite organsko uzgojeno voće ako koristite koru. Torte, nezrele jabuke sadrže više pektina od slatkih i zrelih jabuka.

 • 1 litra jabuka (jezgra i kore, ili cijele, izrezane na komade od 2-3 cm).
 • 2 litre vode.
 1. Jabuke stavite u zdjelu i dodajte dovoljno vode da ih prekrije.
 2. Dovedite do vrenja. Smanjite toplinu i pirjajte, povremeno miješajući, dok jabuke ne omekšaju. To može potrajati oko sat vremena..
 3. Uklonite s vatre i ostavite da se cijedi dan ili noć procijedi kroz filc za pokrivanje folije s nekoliko slojeva gaće.
 4. Blago gusta tekućina nakon naprezanja je vaš jabučni pektin..

Kako biste sačuvali svoj domaći pektin za kasniju upotrebu, možete ga zamrznuti i čuvati do 6 mjeseci ili ga sačuvati:

 1. Pektin zagrijte do vrenja.
 2. Ulijte u čiste staklene staklenke, ostavljajući razmak od 1 cm na vratu.
 3. Zatvorite kapke i obradite ih u kipućoj vodenoj kupelji 10 minuta.

Kako napraviti citrusni pektin

Za ovaj se recept može koristiti bilo koje agrumi, ali grejpfrut najbolje radi zbog veće gustoće..

 • 250 grama bijele kore citrusa.
 • 2 čaše vode.
 • ¼ čaša limunovog soka.
 1. Obojeni dio kore očistite rernom.
 2. Preostale bijele komade sitno nasjeckajte.
 3. Kombinirajte ih s limunovim sokom u maloj tavi i ostavite da odstoje 2 sata..
 4. Dodajte vodu i ostavite još sat vremena.
 5. Dovedite smjesu da prokuha na jakoj vatri.
 6. Smanjite toplinu i pirjajte 15 minuta. Uklonite vatru i ostavite da se ohladi.
 7. Procijedite kroz vrećicu ili nekoliko slojeva gaze.

Kako koristiti gotov pektin za džem

Pektin u prahu je topljiv u hladnoj vodi. Nakon otapanja nastaje viskozna otopina. Treba ga brzo miješati, jer se u protivnom počinje grickati i ubuduće će ih se teško riješiti..

Prije dodavanja pektina u tekućinu kombinirajte s drugim topivim prahom, poput šećera.

Pomiješajte ga s tekućinom i ostalim sastojcima pomoću ručnog miksera.

 • Koristite oko fruit šalice pektina za 1 šalicu voća ili bobice za džem.
 • Za mliječ koristite ¼ šalice pektina po čaši voćnog soka.

U hladnu ili toplu masu (ne višu od 45 C) dodajte pektin u prahu, a zatim prokuhajte. Ako se doda na višoj temperaturi, ići će na grudice i neće se dobro miješati.

 • Tečna verzija pektina uvijek se dodaje nakon vrenja..

Svaka vrsta komercijalnog pektina ponaša se drugačije, pa pročitajte i slijedite upute za uporabu na ambalaži. Obično pektin kupljen u trgovini veže se mnogo brže i jače od prirodnog pektina i može se snažno zgušnjavati.

Prašak i tekući pektin nisu zamjenjivi, zato se uvijek pridržavajte izvornog recepta.

Recept za pektinu marmeladu - video

Recept za marshmallow na bazi pektina - video

Džem od jagoda sa pektinom u 5 minuta - video recept

Što zamijeniti u receptu

Ako trebate pronaći učinkovitu zamjenu pektina, jedna od sljedećih opcija će raditi:

 • Dodajte voće s visokim udjelom prirodnog pektina, poput jabuka, brusnica, ribizle i grožđa. Pomiješajte ih s malo plodova pektina (jagode, breskve) za gušći džem. Nezreli plodovi imaju više pektina nego zreli plodovi.
 • Kora i jezgra mnogih plodova sadrže visoko pektin. Ponekad su uključeni u recepte za žele i marmelade kao prirodni zgušnjivač, poput bjelanjaka i kore naranče i limuna..
 • Produžite vrijeme kuhanja. U tom slučaju ne morate tražiti nešto što će zamijeniti pektin i možete staviti manje šećera. Kad se džem ili žele kuhaju duže vrijeme, prirodno se zgušnjavaju, ali to malo umanjuje okus..
 • Koristite kukuruzni škrob kao zamjenu za pektin. Tijekom kuhanja neprestano miješajte jer se lako peče. Imajte na umu da tekućine zadebljane škrobnim škrobom neće imati jasan izgled.
 • U ekstremnim slučajevima, pektin možete zamijeniti aromatiziranom želatinom. To će dodati živu boju i voćnu aromu.

1 žlica tekućeg pektina = 2 žličice u prahu.

Ipak, najbolja alternativa kupljenom pektinu je da ga napravite sami (recept gore).

Agar-agar ili pektin: što je bolje

Teško je zamisliti moderno kuhanje bez zgušnjivača, jer bez njih je nemoguće kuhati aspic, mousse, žele, džemove i mnoga druga jela. Domaća sredstva za geliranje su biljnog i životinjskog porijekla. Prva vrsta je želatina i o njoj smo razgovarali u jednom od prethodnih članaka. Danas ćemo govoriti o zgušnjivačima povrća, naime o agar-agaru i pektinu, o tome kako se razlikuju i koji je bolje odabrati.

Agar-agar i pektin su gelirajuća sredstva i, kao što je već spomenuto, biljnog su porijekla. Oba aditiva imaju tendenciju zgušnjavanja posuđa, ali postoji značajna razlika između njih..

Napravimo usporedbu između agara i pektina.

Agar agar

Pektin

Tvori jak gel, termo-reverzibilan

Stvara viskoznu, viskoznu konzistenciju, koja nije termički reverzibilna nakon dodira s kiselinom

Koristi se u izradi marshmallows, žele, guma, marshmallows, marmelada

Koristi se u pripremi marmelade, marmelade, confiture, jogurt, mousse

Rastvara se na temperaturi od 95-100 ° C

Djelomično uništeno u kiselom okruženju

Otapa se na 50 ° C

Djeluje u kombinaciji sa šećerom i kiselinom

Koji je zdraviji: pektin ili agar-agar?

Agar se proizvodi od smeđih algi i zato sadrži veliku količinu joda, vitamina i minerala. Prirodni je prebiotik, pa redovita upotreba dodatka normalizira rad crijeva. Osim toga, agar-agar podržava štitnjaču, ublažava žgaravicu i čisti tijelo..

Pektin je polisaharid koji se u velikim količinama nalazi u voću. Redovita uporaba ovog dodatka regulira metaboličke procese u tijelu, snižava razinu kolesterola u krvi i uklanja toksične tvari iz tijela. Pektin se aktivno koristi kao sredstvo za prevenciju dijabetes melitusa i bolesti kardiovaskularnog sustava..

Kao što vidite, oba su dodatka dobra za zdravlje ljudi, pa je teško reći koji će najviše učiniti..

Može li se agar koristiti umjesto pektina?

Ako pektin nije pri ruci, u nekim se slučajevima može zamijeniti agar-agarom. Treba napomenuti da agar daje gušću i krhkiju strukturu, a pektin - mekan i viskozan. Prilikom pripreme meke marmelade, confita ili pekmeza, zamjena agarima neće biti preporučljiva.

Razlika između pektina i agar-agara leži ne samo u organoleptičkim svojstvima, već i u dozi u kojoj se zgušnjivač unosi u posudu.

Prosječna potrošnja pektina je 15 g na 1 kg proizvoda. Štoviše, ako se jelu dodaje šećer, tada se smanjuje doziranje pektina. Primjerice, za 1 kg voća bez šećera trebat će 15 g pektina. A za 1 kg voća + 500 g šećera potrebno je samo 5 g pektina.

Agar se dodaje u jelo brzinom od 10-15 g na 1 litru tekućine (doziranje je naznačeno za marmeladu), bez obzira na količinu šećera.

BAA CJSC "Aquamir" Zosterin - Ultra - pregled

Univerzalni lijek napravljen od prirodnih sastojaka za ublažavanje simptoma alergija, trovanja, poboljšanje rada gastrointestinalnog trakta, pomoć kod gripe i prehlade, čišćenje organizma, uključujući čišćenje krvi. Pogodno za najmanje. Mora ga imati u svim paketima prve pomoći!

Dobar dan svima koji su ušli! Iznenađeno sam otkrio da Irecommend nema niti jedan osvrt mog omiljenog Zosterin-Ultra.

"Zosterin - Ultra" je polisaharid pektinske prirode (poliglaktouronan). Spada u skupinu organskih prirodnih sorbenata. Sirovina za dobivanje je morska trava Zostera Marina koja raste isključivo u čistim vodama Ruske Federacije..

Proizvodi ga u Sankt Peterburgu zatvoreno dioničko društvo "Aquamir".

1. Zosterin-Ultra 30%

Dizajniran prvenstveno za djecu. Pakirano u papirnate vrećice od 0,5 g. ili 1 g.

2. Zosterin-Ultra 60%

Ovo je opcija za odrasle. Koncentracija pektina je 2 puta veća od koncentracije Zosterin-ultra 30%. Možete davati djeci Zosterin u ovoj koncentraciji, ali tada se doza mora prepoloviti. Dostupno i u papirnim vrećama od 0,5 ili 1 gram. Kupio sam pakete od 2,5 i 5 grama.

************************************************* ************************************************* ********************************

Hemosorpcija - sposobnost vezivanja štetnih tvari izravno u krvi i u svim unutarnjim organima te uklanjanjem kroz ekskretorne sustave tijela.

Enterosorpcija - sposobnost vezanja štetnih tvari u gastrointestinalnom traktu i uklanjanje istih.

Imunomodulacija - sposobnost utjecaja na stanice imunološkog sustava i normaliziranje imunološkog odgovora.

Antitumorska aktivnost - sposobnost sprečavanja razvoja malignih tumora.

Antivirusno i antibakterijsko djelovanje - sposobnost suzbijanja reprodukcije virusa i bakterija.

Dakle, lijek djeluje na tijelo kao enterosorbent, imunomodulator i hemosorbent..

Zbog tih svojstava, njegov spektar djelovanja je ogroman.!

Zosterin Ultra je učinkovit u sljedećim slučajevima:

1. Za alergije na hranu i alergijske kožne bolesti:

Zbog sposobnosti pektina da uklanja štetne tvari i toksine iz tijela koji se nakupljaju u tijelu pod utjecajem različitih alergena, izazivajući tako negativan odgovor, Zosterin-Ultra ublažava simptome sljedećih bolesti:

Alergijski kontaktni dermatitis, svrbež kože (izolirani ili prateći razne kožne bolesti), urtikarija, Quinckeov edem, atopijski neurodermatitis itd. Respiratorne alergije: alergijski rinitis, adenoiditis, traheitis, bronhitis, bronhijalna astma itd...

Moja djeca, hvala Bogu, nisu alergična, ali moja bliska prijateljica već mnogo godina učinkovito koristi Zosterin-Ultra upravo u borbi protiv alergija na hranu svoje kćeri. Rezultati su zaista impresivni!

2. Kada se rješavaju problemi svih probavnih organa, kao i uklanjanje intoksikacije tijela raznim trovanjima:

Lijek je učinkovit kod peptičke ulkusne bolesti, pankreatitisa, bilijarne dispenije, bilo koje disbioze i drugih crijevnih problema.

Pomaže vezivanju i uklanjanju žučnih kiselina, toksina, pomaže u stvaranju zaštite sluznice uslijed stvaranja viskoznog gela i oteklina. Sindrom boli ublažava se 3-4 dana nakon početka liječenja.

Kupujem ga za djecu samo kao izvor dodatnih dijetalnih vlakana koja pomažu u normalizaciji crijevne mikroflore. Dakle, nakon crijevnih virusa, samo Zosterin-Ultra dovodi crijeva moje kćeri u red!

3. Kao imunomodulator, sredstva za suzbijanje zaraznih bolesti:

Proizvođač obećava pomoć kod svih kroničnih virusnih i protozoalnih infekcija, akutnog virusnog hepatitisa, pa čak i tuberkuloze.

Zosterin-Ultra je aktivni sorbent, čija nisko molekularna frakcija lako prodire u krvotok, vežući toksine, otrove, radionuklide i uklanjajući ih iz tijela. Kao rezultat pročišćavanja krvi, imunitet se značajno povećava, manifestacije sindroma "kroničnog umora" nestaju, poboljšava se blagostanje i, naravno, izgled..

Tijekom perioda sezonskih virusa prehlade i gripe djeci Zosterin-Ultra dajem kao profilaksu. Sin je počeo da se razboli mnogo rjeđe, tijekom ove akademske godine razbolio se samo dva puta, a potom i ne mnogo.

4. Pročistiti tijelo radnika sa štetnim i teškim uvjetima rada i oboljelih od karcinoma nakon štetne terapije:

Zbog svojih svojstava uklanja iz tijela, uključujući iz krvi, sve toksine, radionuklide i teške metale i njihove spojeve, uključujući živu, mangan, olovo, krom. Koristi se u prevenciji komplikacija nakon zračenja i kemoterapije u onkologiji.

5. Uz visoku razinu šećera i kolesterola

Bolje je piti toplu, jer u suprotnom steknete dojam da pijete bogatu vodu.

Doze Zosterin-Ultra detaljno su opisane u uputama za dodatak prehrani. Ovisi o težini bolesti i dobi bolesnika.

Svakako je bolje razrijediti u čaši.

Definitivno, ovaj bi alat trebao biti u svakoj ormariću s lijekovima! Njegov spektar djelovanja je ogroman, a njegov prirodni sastav nadahnjuje povjerenje! Jedina njegova mana je cijena! Posljednjih godina dramatično je porastao. Na primjer, kupio sam ovaj paket Zosterin-Ultra 30% za 2 grama u Državnoj ljekarni za 122 rubalja. I to morate ponijeti na tečaj! Ispada da je skupo. Ali droga se očito isplati! Preporuči!

Ažurirano. Početkom ožujka ove godine cijela je obitelj popila još jedan tečaj Zosterin. Još se nitko nije razbolio! Počeo sam ga uzimati s teškim grloboljom i strašnim curenjem iz nosa. Sljedećeg su jutra ovi simptomi magično nestali! Svekrva je počela uzimati Zosterin s jakim kašljem, također je zaboravila na to u jednom danu! VRLO UČINKOVIT lijek!

Moje detaljne recenzije ostalih lijekova za normalizaciju rada gastrointestinalnog trakta možete pročitati ovdje.

Ovo su neki od njih:

pektini

pektini

2019/05/31
Pektin je jedan od proizvoda koji slastičari najčešće koriste širom svijeta. Ovo je nevjerojatan proizvod koji koriste i velika poduzeća i obične domaćice. Uostalom, upravo on omogućuje pripremu odličnih džemova, sokova, pastila, pa čak i sokova i majoneze, kao i stabiliziranje strukture pjene, tijela od bičenih bombona i još mnogo toga. A ujedno je to proizvod za koji postoji još mnogo pitanja - kako se različite vrste pektina razlikuju, kako ih pravilno koristiti s različitim proizvodima itd..
U ovom ćemo članku pokušati odgovoriti na većinu pitanja..

ŠTO JE PEKTIN

Pektin je sredstvo za geliranje, stabilizator, zgušnjivač, humectant, razjašivač i inkapsulirajuće sredstvo, registrirano kao aditiv u hrani E440. Kao i neke druge tvari (kukuruzni škrob, želatina), pektin u malim količinama zgušnjava smjesu, a u velikim količinama gelira.

Pektin je polisaharid koji se nalazi u gotovo svakom biljnom proizvodu. Pektin je prisutan i u svim plodovima i bobicama, ali se razlikuju u količini pektina koji sadrže. Od voća i bobica koje sadrže puno pektina (jabuka, šljiva, brusnica, ribizla) možete napraviti džem ili žele bez dodatka pektina. Osim toga, razina sadržaja pektina snažno ovisi o stupnju zrelosti i zrelosti ploda..

Želimo odmah reći da ne postoji jedinstvena svjetska klasifikacija pektina. Svaki proizvođač stvara svoj jedinstveni proizvod! Pročitajte sastav i svrhu.
Općenito, može se razlikovati nekoliko skupina pektina, ovisno o njihovim svojstvima..
Trenutno postoje različite klasifikacije pektina.

• u prahu. Uvodi se u smjesu sa šećerom na temperaturi od 50 stupnjeva.
• u tekućem obliku (ekstrakt, tekući pektin). Unaprijed se uzgaja u vrućoj vodi.
Obje se vrste ne mogu zamijeniti jedna s drugom!

Po kemijskim svojstvima.
Tijekom procesa proizvodnje pektin se podvrgava postupku esterifikacije (u interakciji je s alkoholom i kiselinama), što mu daje različita svojstva, o čemu možete pročitati u nastavku. U posebnim slučajevima, pektin se također tretira s amonijakom da bi se dobio amidirani pektin.
Tijekom proizvodnje pronađena je pravilnost - što je viši stupanj esterifikacije pektina, to ćelije biti brže i na višoj temperaturi. Stoga su počeli proizvoditi mnoge vrste pektina s različitim stupnjevima esterifikacije..

• brzo podešavanje pektina (temperatura geliranja 75-85 ° C; stupanj esterifikacije iznad 70-76%; vrijeme geliranja 10-15 minuta)
• srednji set (stupanj esterifikacije 70-72% i prosječne temperature geliranja; vrijeme geliranja - 15-20 minuta)
• sporo postavljeni pektin (temperatura geliranja 45-60 ° C; stupanj esterifikacije 56-68%; vrijeme 20-25 min)
Brzina geliranja (podešavanje) kontroliraju spojevi koji inhibiraju gelaciju i nazivaju se retardatori (nalaze se u pektinu).
Što je veći stupanj esterifikacije, brže se geliranje događa, a temperatura je viša..
Svaki se proizvođač poigrava s formulacijama pektina, programirajući predvidljive i precizne rezultate. Otuda ispada da svaki proizvođač ima svoje kompozicije, svoj asortiman.

GLAVNE VRSTE PEKTINA

Za ovaj pektin nije potreban visok udio šećera i visok sadržaj kiseline u smjesi. Ali opet, njihov postotak izravno ovisi o sastavu i proporcijama sastojaka u NH pektinu, koje je odabrao proizvođač. Ponovo preporučujem - pažljivo pročitajte sastav i preporuke.
Ako sastav sadrži natrijev laktat (E325), tada će takav pektin djelovati samo s voćem i bobicama koje sadrže kiseline, tj. s niskim pH (vidi pH tablicu). Ovaj dodatak je emulgator, humectant, regulira kiselost. U ovom sastavu potrošnja će biti približno 20 g na 1 kg marmelade.

Pektinska napitak - nisko esterificirani pektin, terverzibilan. Djeluje u mješavinama s udjelom šećera od 60-70% te s kiselim voćem i bobicama. Obično se koristi za pripremu neutralnog gela, glazura. Za aktivaciju je potrebna limunska kiselina.
Za mnoge proizvođače NH pektin i pektin napasti jedno su isto. Čak možete naići na naziv - NH nappage pectin. Samo znajte da će to biti dobro za glazure..
Važna razlika između nappage i NH je prozirniji gel (ovo je na primjer važno pri pripremi neutralne glazure ili glazure za prekrivanje svježih bobica u desertima).

Pektin NH plus je srednje esterificirani pektin (stupanj esterifikacije - 30%). Preporučena doza 1,2-2,5%.
Novi proizvod na ruskom tržištu i prilično rijedak na zapadnom. Eksperimenti pokazuju da se smjese s tim pektinom očvršćuju brže nego s pektinom NH. Ne daje gustu gustoću konzistenciju, ali se dobro zgušnjava, ostavljajući teksturu rastezljivom.
Također se namjerava koristiti za punjenje, glazure.

Pektin FX - pektin sa niskim stupnjem esterifikacije, djeluje samo s proizvodima koji sadrže kalcij. S njim pripremamo nadjeve od mlijeka i vrhnja, marmelade, confiture. U ovom slučaju, razina kiselosti nije bitna. Primjer takvog pektina je pektin X58 španjolskog proizvođača Sosa.

Pektin bez kiseline analogan je običnom pektinu, za koji nivo kiselosti smjese nije bitan za rad. Sastav sadrži kalcijev sulfat - vrlo higroskopski stabilizator, emulgator, u stvari je to gips, koji zbog svojih svojstava (očvršćavanja nakon hlađenja) pomaže da se smjesa nakon hlađenja stavi i ostane stabilna.
Zgodno je što radi s bilo kojim voćem i bobicama koje ne sadrže kiselinu - bananama, jabukama, kokosom, datuljama, lubenicama, narančama, kao i orasima. Ovaj pektin koristi se, na primjer, od marmelade od pistacio paste.

Spor set pektina analog je uobičajenom pektinu, kojem je potrebno više vremena za geliranje. Pogodno za slučajeve kada u male kalupe izlivate plombe ili gumice i za to vam treba vremena (ne više od 3-4 minute). Uostalom, bilo koji drugi pektin se hvata gotovo trenutno i onemogućava sipati marmeladu u kalupe.

Citrusna vlakna - Proizvode se iz unutarnjih bijelih ljuski agruma, iz sepse. Svojstva slična pektinu, pogodna za džemove

Pektini nisu uvijek samo pektini, već općenito različiti proizvodi, čiji sastav izravno ovisi o proizvođaču.
Najčešće vrste pektina su pektin od jabuke i citrusa, koji sadrže samo sam pektin, a ponekad i dekstrozu ili saharozu u malim količinama..
Također, mnogi proizvođači miješaju čisti pektin s raznim aditivima (puferskim solima) koji daju pektinu potrebna svojstva. Odabirom puferskih soli i njihove doze, proizvođač ima priliku individualno prilagoditi proizvod postojećoj tehnologiji. Koliki je postotak aditiva u pripravcima pektina nemoguće je reći, jer to su individualno razvijene formule, različite za svakog proizvođača. I da, to je njihova trgovačka tajna..
Kao dodatci pektinu mogu se koristiti pirofosfati (E450), polifosfati (E452), kalcijev fosfat (E341), natrijev laktat (E325), kalcijev sulfat (E516)..
Što je veća koncentracija puferske soli, niža je temperatura geliranja i duže je vrijeme geliranja..

KAKO IZRAČUNATI IZNOS PEKTINA

Kada ćete kuhati nešto s pektinom (bez obzira imate li određeni recept ili ne, a ponekad ima grešaka i pogrešaka pri upisu), morate razumjeti važne stvari:
• gustoća - što točno želite dobiti: tekući umak (cooli), stabilan i mekan nadjev za tortu, gusta marmelada, gusta konfiguracija
• izvorni sadržaj pektina u bobicama ili plodovima koje ćete koristiti. Jer količina pektina će biti drugačija
• kakvu vrstu pektina imate (žuta, NH, FX).
Za stvaranje žele potrebno je prisustvo 3 komponente - šećera, pektina i kiseline ili kalcija. Njihova količina i omjer izravno ovise o vrsti pektina. Znanstvenici smatraju optimalnu kombinaciju 60: 1: 1 (60 dijelova šećera, 1 dio pektina, 1 dio kiseline - limunska, vinska, mliječna itd.) - ovo je kombinacija za obični visoko esterificirani pektin (HM).
Imajte na umu da vrsta šećera također utječe na gustoću dobivenog proizvoda. Stoga ne biste trebali sami smanjiti količinu šećera ili je zamijeniti drugom vrstom šećera..
Najjači gel tvori pektin zajedno s redovitim šećerom (saharozom). A najviše krhki je s fruktozom.
Moguća je prisutnost glukoze u receptima s marmeladom (oko 30%), ali nije nužno. Glukoza u marmeladama sprječava kristalizaciju saharoze, a također produljuje rok trajanja.
Nažalost, nije moguće kreirati jednu tablicu s univerzalnim udjelima pektina... Budući da proporcije snažno ovise o vrsti i formuli samog pektina, vrsti bobica ili voća koje koristite.
Ali što se tiče marmelade, sličan stol već postoji. Ovdje su izračuni temeljeni na upotrebi jabučnog pektina.

KAKO DODATI PEKTIN U mješavinu

Postoje 3 različita načina dodavanja pektina u smjesu koja se želatinizira:

 • Pomiješajte suhi pektin sa šećerom
Najčešća metoda, kada se pektin pomiješa sa šećerom i „kiša“ se izlije u vrući (50-60 C) bobica, temeljito miješajući šlagom.
Na nižoj temperaturi počet će se postavljati pektin, pojavit će se kvržice, promiješati smjesu i dobiti dobru teksturu neće uspjeti.
Znanstveno, vjeruje se da će se pektin bolje rastopiti ako se doda veći dio šećera nakon što je pektin dodan i otopljen..
A ako u smjesu dodate prstohvat soli, možemo povećati viskoznost.
 • Otopite pektin u kipućoj vodi
Pektin u prahu dodaje se kipućoj vodi, pažljivo probijajući miješalicom. Omjer - 5-8% pektina
Potom se ta voda u tankom toku izlije u vrući bobičasti pire, miješajući šlagom.
Ova se metoda koristi ako smjesa može primiti dodatnu tekućinu. Pogodnije za velike industrije.
 • Prethodno otopite pektin u šećernom sirupu
Pektin se dodaje gotovom šećernom sirupu, dobro se miješa dok se potpuno ne otopi. I tek tada - dodaje se bobičasto pire.

Jedinstveni napitak od mamurluka stvorili su obalni znanstvenici. Video reportaža Elena Shtylina

Kako se zaštititi od podmukle "zelene zmije"? Uoči Nove godine znanstvenici s dalekog istočnog federalnog sveučilišta dali su recept. Od dostupnih sastojaka stvorili su jedinstven napitak od mamurluka. To ne samo da neutralizira toksine sadržane u alkoholu, već i uklanja teške metale iz tijela. Kako kuhati zdrav proizvod kod kuće?

Znanstveni pristup upotrebi alkoholnih pića primijenio je ne samo profesor Preobrazhensky. Znanstvenici FEFU-a, nakon dugih eksperimenata, odabrali su učinkovit sastav za mamurluk. Učinke "dobro provedene večeri" moguće je ublažiti tako da imate pri ruci Zostera morski pektin, surutku i voćni sok.

Oksana Tabakaeva, profesorica Odjela za prehrambenu znanost i tehnologiju, Škole biomedicine, FEFU: "Svojstva zosterina su znanstveno dokazana - to je dodatak prehrani, a dokazano je da je upravo modulator, enterosorbent koji uklanja različite toksine iz crijeva i hemosorbent koji uklanja toksine iz krvi iz toksina"..

Misao se može popraviti, kažu ljudi u struci. Da bi se nosile s tim pomažu prirodne komponente sadržane u morskoj travi koja raste poput korova u Japanskom moru. Zosterin dobiven iz njega odličan je adsorbent koji apsorbira i uklanja toksine, teške metale i radionuklide. Takav se prah može kupiti u ljekarni, pomiješati sa sokom i sirutkom i konzumirati prije ili nakon svečane gozbe..

Elena Shtylina, dopisnica: "Ovo je piće iz serije kada ruski turisti dolaze za vikend u Kinu i odmah odlaze u ljekarnu po lijek protiv mamurluka. Kažu - kažu, trebamo lijek, jer ćemo morati piti puno alkohola. Na što ljekarnik suosjećajno kaže: „Zašto biste to učinili? Možda je bolje ne piti puno? "

Ali tajanstvena ruska duša strancima je nerazumljiva stvar.

Ali piće koje su razvili stanovnici Primorja pravo je skladište korisnih proteina i minerala. Vraća snagu nakon stresa, bolesti i fizičkog napora! Eliksir zdravlja utažuje žeđ, glad i istodobno pomaže u gubitku kilograma.

Morska Zostera (marina Zostera)

Syn.: škrtica, morska trava, kamka (u prijevodu s turskog "proljeće"), zostera marina.

Morska trava Zostera višegodišnja je morska trava s razgranatim korijenovim sustavom i visokim travnatim sastojinom (do 100 cm). Biljka živi duž cijele obale Crnog mora, posebno u Tamanskom zaljevu i na području odmarališta Anapa. Nalazi se i na obalama Azovskog, Kaspijskog, Bijelog i Dalekog Istočnog mora. Široko se koristi u proizvodnji dodataka prehrani, u kozmetičkoj i namještajnoj industriji, poljoprivredi i građevinarstvu.

Sadržaj

U medicini

Biljka nije uključena u državnu farmakopeju Ruske Federacije i ne koristi se kao lijek u službenoj medicini.

Na osnovi pektina dobivenog iz morske trave Zoster proizvodi se organski prirodni sorbent svojstva imunomodulatora - "Zosterin-Ultra". Ovaj biološki aktivni aditiv koristi se za prevenciju i liječenje alergijskih bolesti, u složenoj terapiji virusnih hepatitisa B i C, gripe i ARVI. Također se koristi za patologije probavnog sustava, urološke, ginekološke bolesti i bolesti ENT organa.

Također se na osnovi zosterola proizvodi biološki aktivni dodatak - "Isosterite". Izrađuje se u obliku praha i ima širok spektar terapijskih i profilaktičkih učinaka na ljudsko tijelo. "Izosterit" se koristi za sprječavanje ateroskleroze, disfunkcija probavnih i metaboličkih organa, bolesti izlučujućeg sustava, alergijskih i pseudoalergijskih reakcija. Također se koristi u liječenju ovisnosti o alkoholu i drogama.

Osim toga, koristi se za proizvodnju jastuka i madraca, za koje se preporučuje spavanje kod respiratornih bolesti, uključujući adenoide i kronični bronhitis, za prehlade i poremećaje živčanog sustava i štitne žlijezde..

Kontraindikacije i nuspojave

Zostera more kontraindicirano je trudnicama, dojećim ženama i djeci mlađoj od 12 godina. Osobe s poremećajima štitnjače i osobe sklone alergijskim reakcijama trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom prije nego što koriste bilo koje proizvode i pripravke na bazi biljaka..

U kozmetologiji

U kozmetologiji se proizvode razni proizvodi na temelju pektina dobivenog iz morske trave. U osnovi su to hidratantne i anti-age kreme, hranjive maske za lice, anticelulitni proizvodi za tijelo, hidratantne i hranjive maske za kosu i vlasište. Učinkovitost sredstava je zbog sposobnosti zostera pektina da otapa i nosi aktivne sastojke, ulja i vitamine u duboke slojeve epiderme. Također, kozmetika na bazi zostera pektina pomaže u poticanju procesa regeneracije, obnavlja i aktivira barijersku funkciju kože, uklanja toksine i toksine..

U građevinarstvu

Ekološka izolacija "Fitoizol" proizvedena je iz morske zostere. Izrađuje se metodom toplinskog vezivanja - osušena morska trava i poliesterska vlakna formiraju se u slojeve i vežu u homogeni materijal pod utjecajem visoke temperature. Materijal je namijenjen za izolaciju zidova, poda i krovova zgrada i građevina. Prema klasi zapaljivosti, "Fitoizol" se odnosi na teško zapaljive materijale, ima dug radni vijek, ne podliježe truljenju i širenju bilo kakvih gljivica, kao i insekata i glodara. Uz to, pomaže u neutralizaciji pozadinskog zračenja i normalizaciji razine vlage..

Na farmi

Od davnina su polja i vrtovi koji se nalaze u blizini obale Crnog mora bili gnojeni kompostom ili pepelom iz morske zostere. Praktična i teorijska istraživanja provedena još u Sovjetskom Savezu potvrđuju da gnojiva na bazi Kamka pomažu u povećanju produktivnosti, otpornosti biljaka na štetočine i negativnim uvjetima okoliša, uključujući otpornost na mraz..

Klasifikacija

More Zostera, ili škver, ili morska trava, ili brana (lat.Zostera marina) je višegodišnja morska trava. To je jedna od 12 vrsta roda Vzmornik ili Zostera (lat.Zostera), iz porodice Vzmornikovye (lat.Zosteraceae), reda Ostuchotsvetnye.

Botanički opis

More Zostera, ili škver, ili morska trava, ili brana (lat.Zostera marina) je višegodišnja morska trava. To je jedna od 12 vrsta roda Vzmornik ili Zostera (lat.Zostera), iz porodice Vzmornikovye (lat.Zosteraceae), reda Ostuchotsvetnye.

Širenje

Zostera morski raste u Azovskom, Crnom, Kaspijskom, Bijelom i Dalekom Istočnom moru. Većim dijelom biljka živi u plitkim vodama ili na dubini od 1-4 m (ponekad i 10 m), uglavnom na mekom pjeskovitom ili blatnjavom dnu, u mirnim vodama uvala i uvala. Ponekad grm raste u slatkoj vodi rijeka, potpuno je potopljen u vodi ili djelomično na vodi.

Nabava sirovina

Sirovine se skupljaju iz zostera kosanjem jastoga ili skupljanjem olujnih emisija. Proces košnje obavlja se ručno i započinje od razdoblja zrenja biljke (lipanj-srpanj). Kosu mulja kako u plitkoj vodi tako i na velikim dubinama (ronjenjem). Trava u nastajanju skuplja se mrežom. Sakupljeni zoster suši se na suncu, drobi i skuplja u brikete pritiskom. Prema GOST-u, težina polaganja sirovina iz zostera treba biti 220-320 kg / m2, a sadržaj vlage ne smije prelaziti 4%. Nadalje, sirovine se obrađuju na različite načine, ovisno o području uporabe..

Kemijski sastav

Kemijski sastav morske zostere uključuje do 40-45% biljnih bjelančevina, 30-35% ugljikohidrata, do 10% lipida. Osim toga, biljka sadrži veliku količinu lako asimiliranih elemenata u tragovima: jod, željezo, kobalt, bakar, cink itd. Od vitamina biljka uključuje: vitamine skupine B, karoten i askorbinsku kiselinu. Također su u morskom zosteru pronašli polisaharid fukondak - biološki aktivnu tvar s antitumorskim djelovanjem.

Farmakološka svojstva

Pektin, koji se izvlači iz morske zostere, od posebnog je interesa za ruske znanstvenike. Tu je tvar prvi put izolirao iz biljke 1940. godine ruski znanstvenik V.I. Mirošnikov, koji ga je zvao zosterin. Krajem 90-ih akademik Yu.S. Ovodov je kao rezultat istraživanja otkrio visoku adsorpcijsku sposobnost zosterola.

Pripravci na bazi zosterola, prije svega, prirodni su sorbenti složenog djelovanja (hemosorbenti i enterosorbenti), koji potiču vezanje i uklanjanje štetnih tvari iz gastrointestinalnog trakta i krvi. Osim toga, imaju antibiotske, antitumorske, imunomodulacijske, antiulcerne, antialergenske i radioprotektivne učinke. Značajke metabolizma zosterola omogućuju uporabu lijekova na temelju njega kod dijabetes melitusa.

Primjena u tradicionalnoj medicini

Ljekovita svojstva morske trave Zostera otkrili su narodni iscjelitelji u davnim vremenima. Stanovništvo obalnih područja napravilo je obloge od svježe trave za bolesti mišićno-koštanog sustava i kože. Suha trava dodana je smjesama za pušenje u liječenju respiratornih bolesti. U svježem ili suhom (praškastom) obliku jeo se kod bolesti gastrointestinalnog trakta. Trenutno se u narodnoj medicini morska zostera koristi kao tzv morsko blato za bolesti mišićno-koštanog sustava. Pojava biološki aktivnih biljnih pripravaka u farmakologiji ograničila je upotrebu čiste morske zostere.

Povijesna referenca

Korisna svojstva morske zostere bila su poznata u davnim vremenima. Obalni mostovi, stari oko 6-7 tisuća godina, obloženi su ovom travom. Drevni pastoralisti Australije, Francuske, Nizozemske i drugih zemalja hranili su kućne ljubimce zosterom. Koristilo se svježe i suho, mljeveno u brašno. Zoster se također koristio kao hrana za životinje u Škotskoj. U 30-im godinama prošloga stoljeća lov je počeo umirati, razlog za to bila je posebna vrsta životinje - labirint. Tijekom epidemije, Zostera je nestao s obala Sjeverne Amerike, Atlantika i južne Europe i još uvijek ne raste na tim mjestima..

Književnost

1. Vekhov VN Zostera Marine Bijelog mora. - M.: MGU, 1992. - 144 str..

2. Turkina M. Ya., Pecherina TV Zosterin - novi sorbent za eferent. - SPb., Aquamir, 2007.

3. Kolesova V. G., Dodali V. A., Loiko V. I., Marchenko V. A. Biljke i eferentna terapija // Efferent terapija, - 1995, —T. 1, broj 1.— str. 65-68.

4. Lazareva E.B., Menšikov D.D. Iskustvo i izgledi za upotrebu pektina u medicinskoj praksi // Antibiotici i kemoterapija. - 1999. - br. 2, - str. 37-40.

5. Popov C.B., Ovodova R.G., Bushneva O.A., Golovnenko V.V. i dr. Imunomodulatorni i protuupalni učinak pektina i njihovih fragmenata, ovisno o kemijskoj strukturi / Sažeci. Conf.: "Molekularna i stanična biologija", 2005. - str. 35.

6. Gadflies Yu.S. Polisaharidi cvjetnih biljaka: struktura i fiziološka aktivnost // Bioorgan, kemija, - 1998, - T. 42, br. 7, - str. 483-581.