Molim potvrdite da ste ljudi.

Pristup ovoj stranici odbijen je jer vjerujemo da koristite alate za automatizaciju za pregled web mjesta.

To se može dogoditi kao rezultat:

 • Javascript je onemogućen ili blokiran ekstenzijom (npr. Blokeri oglasa)
 • Vaš preglednik ne podržava kolačiće

Provjerite jesu li u vašem pregledniku omogućeni Javascript i kolačići i ne blokirate li njihovo učitavanje.

Referenčni ID: # 46d19d10-a058-11ea-bcee-1b6cf14ea1fc

Dijetalne juhe - 10 najboljih recepata za zdravstvene prednosti prvih tečajeva. Jednostavne i ukusne tajne hrane: dijetne juhe

Cilj bilo koje prehrane je poboljšanje organizma. Bez obzira je li prehrana povezana s problemom prekomjerne težine ili bilo kojim od simptoma lošeg stanja, ona je važan dodatak liječenju i gotovo jedina mjera za prevenciju raznih bolesti, uključujući prekomjernu težinu. Uhvatljiva fraza Hipokrata - „mi smo ono što jedemo“ - bez pretjerivanja, djeluje u korist zdravlja stotinama godina. Naravno, u skladu s ovom preporukom drevnog iscjelitelja.

Iako je ovaj članak uglavnom namijenjen publici koja govori ruski jezik, ipak bih želio odgovoriti na pitanje jednog Amerikanca, "zašto Rusi kuhaju salate?" Ovo pitanje nam govori da su dijetne supe, poput juha, daleko od prioritetnog jela u američkoj kuhinji, kao i ideja da je juha 50% vode upravo zato što je voda osnova života. S druge strane, u ruskoj se kuhinji prehrambene juhe pojavile jedva otkad je čovječanstvo naučilo da se hrana može kuhati na vatri. Istina, u one dane još se nije znalo o dijetama ili dijetalnim juhama. Ali upravo su oni - juha od kupusa i gulaš, botvinya i okroshka, ukha i kalya, tyurya i druge vrste - i bili su "utemeljitelji" zdrave i zdrave hrane.

Stoga bi ljubitelji brze hrane trebali naučiti kuhati salate i usvajati najbolje tradicije dijetalnih juha. I to ne samo u ruskoj kuhinji, već i u drugim kuhinjama naroda koji naseljavaju Rusiju, Aziju i Europu.

A za nas iz onoga što je rečeno proizlazi da je novo zaboravljeno staro. Pokušajmo objasniti glavne faze izrade različitih dijetalnih juha, već u svjetlu modernih otkrića dijetetike i kuhanja.

Dijetalne juhe - opći tehnološki principi

Kao što je već spomenuto, osnova svake prehrambene juhe je voda. Osim ove komponente, sastav jela može uključivati ​​meso, ribu, povrće, pa čak i voće. Tijekom procesa kuhanja voda se obogaćuje hranjivim tvarima koje su joj dodane. Rezultirajući juha tijelo se brzo i lako apsorbira. Mnogo brže od bilo koje čvrste hrane koja ne sadrži vodu.

Dvije glavne kategorije - hladne i tople juhe, podijeljene su u vrste prema njihovoj tekućoj osnovi, od kojih su u prehrani prihvatljive sljedeće mogućnosti:

1. o mlijeku i fermentiranim mliječnim proizvodima;

3. Na povrtnom ili voćnom juhu ili soku;

4. U mesnoj juhi;

5. Na ribljom juhu;

6. Na kombiniranoj osnovi (mlijeko i sok, mesne i povrtne juhe, i tako dalje)

Postoje, naravno, juhe na bazi piva, kvasa i vina, ali ove vrste jela nisu prikladne za dijetalnu prehranu..

S obzirom na tehnološke metode pripreme prvih jela, kategorija dijetalnih supa ovdje uključuje:

1. Prozirne juhe - temelje se na koncentriranom juhu, razjašnjene strijama.

2. Zgušnjavajuće juhe - jaja, mliječni proizvodi ili brašno koriste se kao zgušnjivač.

3. Pire juhe - koriste se različite metode mehaničkog mljevenja (brisanje) za dobivanje konzistencije kaše.

4. Juhe za ponovno punjenje goriva - za njihovu pripremu djelomično se koristi metoda smeđe boje.

Za dijetne juhe, način kuhanja koji uključuje prženje kategorički je neprihvatljiv..

Juhe se razlikuju i po glavnom sastojku, koji jelu daje ime. Prihvatljiva je svaka kombinacija sastojaka dijetalnih juha, pod uvjetom da je maksimalna ravnoteža proizvoda i stupanj apsorpcije hranjivih sastojaka.

Razmotrite upečatljiv primjer: poznato je da mrkva sadrži beta-karoten, provitamin A koji pripada skupini vitamina topivih u mastima, pa ga zato tijelo najbolje apsorbira u kombinaciji s masnoćama. Iz ovoga proizlazi da, na primjer, juha od pire mrkve neće donijeti nikakvu korist ako ne sadrži maslac ili vrhnje, a oni zauzvrat sadrže mliječnu kiselinu koja najefikasnije rastvara vitamin A. To jest mrkva može se jesti dnevno, cijeli kilogram, ali bezuspješno.

Otprilike isto se događa i s ostalim proizvodima. Potrebno je poznavati načela korisne, a ne samo kompatibilnosti okusa.

Povrće dijetalne juhe

Mnoge niskokalorične prehrane temelje se na povrtnim jelima. Činilo se da je juha najjednostavnije jelo koje svaka novakinja može lako i brzo pripremiti. Tako je i ako znate:

• Vitamini u procesu pripreme i kasnijeg kuhanja obično se izlažu, ulazeći u hranu već u malim količinama. To se uglavnom odnosi na povrtne juhe - najteže sa stajališta njihove ispravne pripreme, zbog značajnih gubitaka vitamina tijekom toplinske obrade.

U ovom slučaju postoji glavno načelo - trebate kuhati dijetalne povrtne juhe neposredno prije jela, usredotočujući se na ispravnu i brzu obradu povrća: pranje, ljuštenje i rezanje. Važno je da se povrće odmah nakon prerade odmah pošalje u tavu.

Ono što je još važno zapamtiti pri pripremi povrća za dijetalne juhe?

• Svaki od proizvoda koje poznajemo ima različit biokemijski sastav, različitu gustoću, što pak utječe na trajanje kuhanja. Stoga je prilikom rezanja povrća, prema tehnologiji, u kockice ili trakice, ili na neki drugi način, važno voditi računa o sljedećem redoslijedu:

Tvrdo povrće treba usitniti sitnije od manje guste hrane s labavom strukturom ako se sastojci trebaju istovremeno kuhati - na primjer, za dijetalne pire juhe;

Ako bi prema receptu povrće trebalo biti cijelo, povrće se, istovremeno zadržavajući atraktivan izgled jela, narezuje na jednaku veličinu, ali se potapa u kipuću vodu jedno po drugo, prvo se kuhaju tvrdi sastojci, a zatim se dodaju mekani. Na primjer, prvo kuhajte krumpir dok se napola ne skuha, a malo kasnije dodajte kupus, svježe paprike, začinsko bilje.

Bilo bi vrlo korisno znati da:

Sjeckani krumpir kuha se oko četvrt sata, ovisno o vrsti krumpira i rezanju;

Brokula - 7-8 minuta (u cijelom cvatu), 3-4 minute - narezana;

Sjeckana mrkva - do pet minuta, kockice 0,5x05 mm - 10-12 minuta.

Ovo su primjeri. Ako imate takav stol pri ruci, tada možete apsolutno točno izračunati vrijeme kuhanja bilo kojeg jela, a ne samo dijetalne juhe. I usput, treba imati na umu da nakon što je tava sa juhom već uklonjena iz štednjaka, tj. Tačka ključanja 100 - 104 ° C će se tijekom postupka hlađenja postepeno smanjivati, tada se, primjerice, može baciti kopar, peršin ili drugo bilje. u kipuću vodu baš ovog trenutka. Aroma i vitamini svježeg bilja prenijet će se u juhu bez gubitaka, ali tava mora biti pokrivena poklopcem. Ne bojte se da neće kuhani zeleni listovi dovesti do kiselosti juhe: temperatura pasterizacije, 80 ° C; i sasvim je dovoljno za toplinsku obradu. Juha se ne hladi odmah do temperature pasterizacije, a prirodno vrijeme hlađenja dovoljno je da se zelje pari bez dodatnog zagrijavanja na štednjaku.

• Sjetite se da mnogi oguljeni i rezani povrtni proizvodi, ostajući na stolu otvoren, za pola sata izgube polovicu svojih vrijednih svojstava. To se posebno odnosi na vitamin C koji se sadrži u velikom povrću u različitim količinama..

Da biste izbjegli značajne gubitke vrijednih elemenata proizvoda, morate pažljivo razmotriti redoslijed rada u pripremi dijetalnih juha od povrća i organizirati radno mjesto na takav način da operacije obavljate brzo i u jasnom slijedu. Poznavanje nekih tehnika pomoći će vam u tome, na primjer:

Krompir se prethodno može oguliti i izrezati, a zatim staviti u posudu napunjenu hladnom vodom. U njemu je vitamin C prisutan u najmanjim količinama, a svi ostali vitamini sigurno će se sačuvati do kraja kuhanja. Ali ako se sjeckani krumpir prelije vodom i promijeni 2-3 puta u isto vrijeme, tada će se škrob djelomično oprati iz povrća - izvora ugljikohidrata, za borbu protiv kojega je usmjerena priprema dijetalnih juha za ljude koji pate od dijabetesa ili se bore s viškom kilograma. Ali ako vam je potrebna, na primjer, za pripremu dijetalnih juha pripremljeni brokoli, peršin i paprika, koji sadrže podjednako bogatu količinu vitamina C, tada možete, znajući svojstva proizvoda, povrće prekriti zakiseljenom vodom. U ovom slučaju preostaje samo odbaciti povrće kroz filtar za dodavanje hrane prije nego što ga pošaljete u tavu..

• Neki će vitamini, nažalost, ispariti tijekom toplinske obrade. Kako se suprotstaviti tom neželjenom učinku? Ako kuća ima multikukalu, tada je pronađeno rješenje problema, jer ova tehnika omogućuje kuhanje jela uz održavanje maksimalnog sadržaja korisnih svojstava. Ako vam ova nije dostupna, pokušajte ne nepotrebno skidati poklopac obične posude za jelo - barem djelomično, to će vam pomoći zadržati najviše vitamina u dijetalnim juhama..

Dijetalne mesne i riblje juhe

Razmatrajući najtežu kategoriju juha, s gledišta njihove pripreme uz očuvanje maksimalnih koristi, malo je toga što se može reći o juhama od mesa i svim njegovim vrstama, kao i ribama i plodovima mora..

S gledišta dijetetike i zdrave prehrane, ovi proizvodi cijenjeni su zbog visokog sadržaja proteina, masti, aminokiselina, mnogih mineralnih elemenata, kao i fosfora u ribljim proizvodima. Ti su elementi otporniji na toplinu od vitamina. Stoga, poluproizvodi od mesa i ribe, čak i uz produženu toplinsku obradu, zadržavaju svoju hranjivu vrijednost..

Dijetalne juhe pripremaju se na bazi mesnih ili ribljih juha, a pripremaju se i uz dodatak povrća. U ovom slučaju slijede se ista načela kao i za pravljenje juhe od povrća. Pored izbora kvalitetnih proizvoda i pravilnog odabira začina za takve juhe, ne postoje posebne suptilnosti u njihovoj pripremi..

Mliječne dijetne juhe

U pravilu se za pripremu mliječne juhe najčešće koriste tjestenine ili proizvodi od žitarica. Ali postoje i recepti za mliječne juhe s povrćem ili voćem. Osim kuhanih mliječnih juha, postoji mnogo recepata za hladne juhe na bazi kefira, surutke, vrhnja ili mlijeka. I, naravno, takva je prehrana namijenjena prvenstveno djeci, trudnicama, ljudima koji pate od nedostatka kalcija u tijelu..

Za mliječne dijetalne juhe koriste se mliječni proizvodi različitih sadržaja masti, sa ili bez vode. Tjestenina ili žitarice dodaju se kipućem mlijeku uz neprestano miješanje. Za dijetalnu mliječnu juhu sa žitaricama i povrćem, potonje se može pripremiti odvojeno, u vodi, a zatim dodati u mliječnu i žitnu masu. Vanilija, cimet, šafran, citrusna korica idealni su kao začini za dijetalne mliječne juhe. U pravilu se u mliječnu juhu dodaje šećer ili druga sladila ako je šećer kontraindiciran..

Dijetalne juhe nisu samo zdrava, već i vrlo ukusna jela, a njihova je priprema umjetnost, gdje svaka domaćica može pokazati izvrsne kulinarske vještine.

Recept 1. Dijetalna juha od peradi - bistra juha od pijetla s povrćem

Sastav proizvoda:

• Korijen celera i peršina

• Sol, začini, lovorovi listovi

Priprema:

Skinite kožu mladog pijetla iz drobljenja, izrezano na komade. Koža se uklanja s piletine, tako da juha bude upravo dijetalna. Za pileće zalihe idealan je pijetao, a ne piletina. Morate uzeti dovoljno vode tako da malo prekriva meso. Stavimo tavu na laganoj vatri i ne odlazimo od štednjaka dok ne uklonimo svu pjenu iz kipuće juhe. Čim pjena prestane rasti, stavite pripremljeno povrće u tavu, osim peršinovog lišća. Povrće se može nasjeckati ili kuhati cijelo - potrebno je za okus i zlatnu boju juhe. Stoga se iz žarulje moraju ukloniti samo gornje ljuskice, odrezati korijenje i oprati. 5-6 minuta prije kuhanja dodajte svoje omiljene začine i sol. Bilo koja juha postat će još ukusnija ako joj dodate malu žlicu šećera - ne zbog slatkoće, već zbog pikantnosti. Procijedite juhu. Može se poslužiti u posudi s juhu s krutonima ili krutonima. Ovaj juha može poslužiti kao osnova za pravljenje bistrih dijetalnih juha..

Recept 2. Dijetna juha s ribljim juhom - Tsarskaya riblja juha

Sastav proizvoda:

• Glava i rep štuke 500 - 600 g

• Filet lososa 400 g

• Glava, rep, kralježnica lososa 1,5 kg

• Fileti štuka 600 g

• Krompir 0,5 kg

• Celer (korijen ili stabljika) 200 g

• kopar zelje, začini

Priprema:

Pripremljene glave, grebene i repove ribe stavimo u zdjelu, napunimo vodom, kuhamo na najnižoj vatri. Prije ključanja uklonite nastalu pjenu. U juhu stavite polovicu kuhanog povrća, osim kopra i krumpira. Ostatak povrća narežite na kockice. Da biste spriječili potamnjenje, umočite krumpir u vodu neko vrijeme. Riblje filete narežite i na porcije. Gotovu juhu procijedite kroz sito obloženo ciklama prekrivenim u 4 sloja, a zatim je vratite natrag u tavu. Kad ponovo proključa, naizmjence bacajte kockice krumpira, nakon 3 minute - kockice mrkve i celera, dodajte komadiće ribe zajedno s lukom. Posolite, dodajte začine prije završetka kuhanja. Sjeckani kopar se dodaje svakoj porciji.

Recept 3. Dijetalna kefir juha

Okroshka i tarator - sredstvo za mršavljenje i hladnoću.

Postoji bezbroj opcija za okroshku, ne samo za svaku nacionalnu kuhinju, već i za svaki lokalitet. Predlažemo da isprobate jednu od hladno pripremljenih dijetalnih juha.

Sastav proizvoda:

• Zeleni luk, kopar, peršin

• Majoneza ili kiselo vrhnje

• Krompir "u uniformi"

Priprema:

Za svako posluživanje trebat će vam jedan svježi krastavac srednje veličine, 5 malih rotkvica, 1 kuhano jaje i krumpir iste veličine. Osim toga, za ukupnu težinu trebate uzeti jednu veliku gomilu luka i začinskog bilja, majoneze ili kiselog vrhnja za preljev, kao i mineralnu vodu i kefir 1%, u omjeru 1: 1, mast i sok jednog limuna. Omjer krutih i tekućih sastojaka - srednje konzistencije.

Narežite polovicu krastavaca, a ostale narežite na kockice. Nasjeckati zelje i luk, samljeti u mort sa krupnom soli. Izrežite oguljena jaja, rotkvice i krumpir na kockice. Pomiješajte sve sastojke u tavi, začinite majonezom ili kiselim vrhnjem po ukusu i dodajte kefir razrijeđen po ukusu s vodom.

Juhe od hladne prehrane postaju mnogo ukusnije nakon što se piju najmanje sat vremena. Po želji dodajte im mesne proizvode ili kuhane riblje filete.

Recept 4. Dijetna juha - heljda s mlijekom

Prehrambeni sastojci za dvije porcije:

• Grožđice, heljda 100 g

• Ulje, ghee (za punjenje)

Priprema:

Poredati brasne, oprati i ugrijati u suhoj tavi dok se vlaga ne ukloni. Kašu skuhajte u vodi. Kad je kupaža gotovo gotova, dodajte šećer, sol i lagano začinite maslacem. Zagrijte mlijeko odvojeno. Kašu poslužite u dubokim zdjelama, a mlijeko prelijte odmah za stolom.

Recept 5. Dijetalna pire juha sa vrhnjem, bundevom i mrkvom

Prehrambeni sastojci za dvije porcije:

• krema 15% 150 ml

• maslinovo ulje i ghee (za pirjanje)

• Stabljika celera 1 komad.

• šafran (ili kurkuma)

• listovi metvice 4-6

Priprema:

U tavi zagrijte ulje. Polovicu luka navedenog na popisu proizvoda, mrkve i bundeve narežite na velike kocke i pirjajte 15 minuta. Da biste povrću brže ispuštali sok i postali mekani, samljeti ih šećerom i solju. Preostali luk i celer stavite u prokuhanu vodu. Kad povrće prokuha, umiješajte vruću kremu u kombinaciji s prstohvatom šafrana ili kurkume. Prebacite pripremljeno povrće iz tave u tavu i sve skuhajte. Vruću juhu miješajte mikserom dok ne postane glatka i prebacite u porcijene zdjele. Ukrasite listovima metvice i teškom kremom.

Recept 6. Dijetalna juha od povrća i mliječnih proizvoda

Zgušnjava juha od karfiola i šparoga.

Sastav proizvoda:

• Juha, piletina 2,5 l

• Brašno, pšenica 2 žlice. l.

• Kupus, cvjetača 8-10 cvjetova

• Krompir 200 g

• Ulje (maslac ili maslinovo) 2 žlice. l.

• peršinov korijen 50 -70 g

• Korijen celera 50 g

• Češnjak 1 češanj

Priprema:

Pripremamo povrće - očistimo i narežemo na male kocke, narežemo cvjetove kupusa na pola. Da se zgusne, odvojite 200 ml juhe, ostatak prokuhajte i u nju umočite krumpir i šparoge. Ostatak povrća, osim svježeg bilja i češnjaka, umakamo u zdjelu, u maslacu ili maslinovom ulju, te prelijemo vrhnjem za sos, u kombinaciji s dijelom juhe i brašna. Sadržaj lonca prebacite u posudu, dovedite do vrenja i uklonite vatru. U gotovu juhu dodajte nasjeckani češnjak i sjeckano bilje, ostavite 20 minuta i poslužite.

Recept 7. Dijetalna teleća juha s brokolijem i zelenim graškom

Sastav proizvoda:

• Teletina s kostima 0,8 kg

• peršinov korijen 50 g

• Zeleni grašak 150 g

• Korijen celera 100 g

• Češnjak 1 češanj

Priprema:

Skinite film od teletine, odvojite meso od kosti i meso narežite na porcije. Kuhajte juhu dok ne omekša, sjećajući se da je skrila pjena. Na kraju kuhanja juhe dodajte polovinu preuzete količine luka i mrkve, peršin i korijen celera, tako da meso i juha dobiju okus. Dodajemo i začine - mješavinu graška, lovorovog lišća. Narančina korica, koja se dobro slaže s govedinom, učinit će okus juhe neobičnim i osvježavajućim. Ako želite eksperimentirati, dodajte je nekoliko minuta prije nego što izvadite juhu s tanke ploče. Nakon što procijedite juhu, pa ponovno stavite porcionirane komade teletine, prokuhajte i povrće kuhajte dok ne skuha: najprije spustite mrkvu, narezanu na male kocke, a potom luk, grašak i brokulu. Kad povrće prokuha, dodajte sol. Ako ste dodali narančinu koricu, onda je bolje češnjak staviti na stranu. Pri posluživanju pospite biljem..

Recept 8. Dijetalna juha s rižom i mesnim okruglicama od purećih prsa i sira

Sastav proizvoda:

• 300 g pureće dojke

• 1 mali luk

• 100 g bilo kojeg tvrdog sira

• 1 žumanjak

Za juhu:

• 1 cijeli luk s kožom

• 1 stabljika celera

• 1 korijen peršina

• 1½ limuna, sok i korica

• 1 velika mrkva

• ½ šalice kuhane duge riže

• Svježe bilje za posluživanje.

Priprema:

Rižu operite i ostavite u hladnoj vodi najmanje pola sata. Pripremite povrće: operite i ogulite. Pripremljene mljevene pureće dojke, bez kože, dvaput pomičite meso i luk u mlincu za meso. U mljeveno meso dodajte žumanjke, naribani sir, začine, malo soli. Izdubite mljeveno meso i držite na hladnom najmanje pola sata, a zatim podijelite na jednake dijelove (žličicom) i valjajte kuglice. Gotove mesne okruglice privremeno stavite u hladnjak.

Prokuhajte povrtni juhu. Luk i korijenje možete umočiti u lonac s vodom ili izrezati na velike komade. Kad korijenje prokuha i odaje svu aromu, uklonite ih žlicom i bacite mesne okruglice, pripremljenu rižu s mrkvom, narezanu na male kocke u kipuću povrtnu juhu. Kuhajte dok ne omekša, skidajući s pjene. Poslužite u dubokom tanjuru, pospite nasjeckanim, svježim biljem.

Recept 9. Dijetalna juha od pilećih juha s domaćim rezancima

Sastav proizvoda:

• Brašno najvišeg razreda, pšenica

Za juhu:

• Pileća juha 1,5 l

• Krompir 200 g.

Priprema:

Umijesite vrlo tvrdo tijesto od prosijanog brašna i žumanjka. Podmažite površinu brašnom i razvaljajte tijesto vrlo tanko, posipajući ga po vrhu tako da se ne lijepi. Zatim sloj razvaljajte u kolu i iz njega izrežite trake širine 2 mm. Gotove rezance odmotajte i ostavite da se osuše neko vrijeme. Otresite višak brašna prije nego što ga ubacite u juhu..

Kuhajte 1 x 1 cm kockice krumpira u pilećem bujonu dok se pola ne skuha, dodajte rezance i kuhajte juhu dok ne ispliva na površinu. Poslužite gotovu juhu s nasjeckanim koprom.

Recept 10. Dijetna slatka juha sa suhim marelicama

Sastav proizvoda:

Krema, kuhana 250 ml

Sirup, trešnja 200 ml

Listovi metvice ili melem limuna - za posluživanje.

Priprema:

Izvadite sjemenke iz ploda, nasjeckajte i kuhajte dok ne omekšaju u trešnjevom sirupu. Ubijte voćnu masu mikserom i prebacite u tureens. Kuhanu kremu prelijte preko voćne juhe i premažite svježim limunovim melemom ili listovima metvice.

Dijetalne juhe - savjeti i trikovi

• Izbjegavajte snažno kuhanje juhe tijekom kuhanja. Bolje ako uspava.

• Pažljivo birajte povrće za juhe. Oštećeno voće može pokvariti okus juhe.

• Tečnost za juhu treba uzimati odmah u pravoj količini. Tijekom kuhanja ne treba dodavati vodu, jer to pogoršava kvalitetu juhe..

Da bi se dobio dobar juha, meso se stavlja u zdjelu, prelije hladnom vodom i kuha. Ako vam je potrebno sočno meso, prvo morate prokuhati vodu, a tek potom staviti meso u nju..

Kuhajte s užitkom i zdravljem!

Juhe za mršavljenje: recepti za svaki dan

Dijetalne juhe sjajne su za brzo mršavljenje. Njihova posebnost leži u činjenici da kad se borite s prekomjernom težinom, ne morate se strogo ograničavati u prehrani - ako odaberete prave sastojke, možete jesti koliko želite, a učinak toga samo će se povećati.

Priče o gubitku težine STARS!

Irina Pegova šokirala je sve receptom za mršavljenje: „Odbacila sam 27 kg i nastavljam gubiti kilograme, samo sam ga kuhala za noć.“ Pročitajte više >>

Celer se često uključuje u juhe za mršavljenje. Ako domaćinstvo ne voli ovaj proizvod, tada će vam doći najjednostavnija tajna njegove ispravne obrade, što će vas zauvijek spasiti od odbacivanja ove biljke. Dijetalnu juhu treba usitniti mikserom, tada će specifični okus celera postati manje uočljiv, a jelo će iznenaditi svojim bogatstvom. Prije kuhanja, ostatak nezdrave hrane možete preskočiti kroz stroj za mljevenje mesa, a ostatak sastojaka narežite na kockice. Puree će juhi dati ugodnu debljinu..

Da biste izgubili težinu na dijeti s juhom, ne biste trebali odmah isključiti sve kontraindicirane namirnice iz prehrane. Dijetu je preporučljivo započeti postupno, navikavajući tijelo na pravilnu prehranu. Kao osnovu za kupovinu u trgovini trebate uzeti proizvode prikazane na slici i u sljedećoj tablici..

Hrana koja sagorijeva masti
ArtičokaMaslačak ostavljaRepa
BosiljakLuk lukRepa
PatlidžanPorilukCeler
Babura paprikaMrkvaŠparoga
BrokulamentaRajčica
Bruxelles kliceKrastavacBundeva
ĐumbirtikvaKopar
Bijeli kupusčiliZeleni grah
KorijandarPeršinTikvica
CimetRabarbaraČešnjak
zelena salataRotkvicaŠpinat

Proizvodi za mršavljenje

Oni koji žele hitno izgubiti višak kilograma, bolje je da ne kupuju nešto drugo za prehranu. Oni koji planiraju smršaviti postupno trebaju napuniti košaru s namirnicama po stopi od 3: 1, odnosno, tri četvrtine kupovine dodijeljeno je navedenim proizvodima, a jedna je preostala za nešto čega se ne želite odmah odreći..

Preporučuje se ispisati popis i nositi ga sa sobom kamo god krenuli. Prilikom ulaska u trgovinu prehrambenim proizvodima prvo trebate sakupljati samo navedeno povrće i začine, čak i ako je lokacija robe u hipermarketu osmišljena tako da trenutno "zgrabi" peciva, slatkiše ili orašaste plodove. Dodatni krug oko trgovine prilično je sposoban odvratiti želju za kupnjom nepotrebne visokokalorične hrane.

Umjesto kiselog vrhnja, koje se često dodaje u juhu, možete uzeti:

 • kefir;
 • acidophilus;
 • običan jogurt;
 • obrano mlijeko.

Dijeta za juhu provodi se 10 dana, ako su tijekom tog razdoblja isključeni svi ostali proizvodi, tada će krajnji rezultat biti od 4 do 8 kg mršavljenja, a na juhama od celera i kupusa vaga će tijekom 6 dana pokazati minus 7 kg.

Postepeno se onima koji uđu u prehranu preporučuje da 2-3 obroka zamijene juhama, a uz punu prehranu, samo ta jela čine svu hranu. Tijekom dana morate pojesti najmanje 1 kg juhe, ali ne više od 2 kg. Najučinkovitija metoda je pet obroka dnevno u obrocima od 200 grama. Ne možete preskočiti obroke, čak i ako uopće ne želite jesti. Bolje je popiti pola šalice juhe nego preskočiti ručak ili večeru..

Za one koji gube kilograme na dijeti s juhom, sadržaj kalorija nije važan, posebno je pogodan za one koji ne vole brojati kalorije.

Suština prehrane je korištenje puno povrća, koje je u početku malo kalorija, a također sagorijeva masti. Dijeta za juhu prikladna je i po tome što ne trebate biti sofisticirani u kuhanju, nosite puno zdjela sa sobom na posao i sjetite se što jesti i u koje vrijeme. Mali termos i šalica od 200 ml sve su što trebate imati pri ruci ako jedete izvan kuće.

Jedan lonac juhe dovoljan je 2-3 dana, ali bolje je ne koristiti ga za dugo čuvanje. Ako nema vremena za učestalo kuhanje, tada biste trebali rezati više hrane odjednom, staviti je u hladnjak ili zamrzivač, a zatim samo skuhati količinu juhe od njih, izračunatu za jedan dan.

Sve se juhe mogu kuhati u sporom kuhaču, ali ako nije u arsenalu, onda će to učiniti obična tava..

Glavna pravila za kuhanje juha:

 1. 1. Kuhajte povrće svježe, odričući se uobičajenog prženja nekih proizvoda za juhu. Prženje u jelo dodaje dodatne kalorije.
 2. 2. Treba se strogo pridržavati vremena kuhanja svakog proizvoda kako se ne bi prekuhalo, jer će u suprotnom izgubiti neka korisna svojstva..
 3. 3. Potrebno je koristiti začine u njihovom prirodnom obliku, posebno za bilje. Može se staviti sušeno bilje, ali u ovom slučaju ne biste trebali računati na dobar učinak, sastojci koji sagorijevaju masnoću u sušenim proizvodima su minimizirani.
 4. 4. Potrebno je smanjiti količinu soli. Bolje je preskočiti dodavanje, ali čak i podvlačenje smanjuje rizik od natečenosti. Sol zadržava vodu u tijelu, zbog viška kojih vaga neće ugoditi gubitku kilograma.

Za dijetu je prikladan bilo koji od donjih recepata ili kombinacija nekoliko juha ako želite diverzificirati svoju prehranu. Najbolji rezultati pomoći će u postizanju jela koja uključuju celer. Ali i druge juhe također će vam pomoći da izgubite kilograme kod kuće..

Pokušajte koristiti sastojke u određenim omjerima, ali povezivanje fantazija nije zabranjeno. U bilo koji sastav možete sigurno uključiti od 50 do 100 grama omiljenog proizvoda koji odgovara popisu prihvatljivih. Bolje je kuhati juhe u vodi, ali dopuštena je i upotreba goveđih ili pilećih juha. Ako se gotova juha usitni u pire krumpiru, tada neće biti velike razlike od tekućine uzete kao osnova, a masti sadržane u juhu dodaju kalorije u jelo i na taj način usporavaju proces gubitka kilograma.

Da biste napravili klasičnu juhu, potrebni su vam sljedeći sastojci:

 • 100 grama stabljike celera;
 • 150 grama bijelog kupusa, brokule ili briselske klice, možete uzeti tri vrste po 50 grama;
 • 1 rajčica;
 • 1 zvonasta paprika;
 • peršin i kopar - 10-15 grama svaki.
 1. 1. Povrće operite i ogulite.
 2. 2. Stavite kupus u posudu od 1 litre, dodajte vodu u polovicu posude i dovedite do vrenja. Kuhajte 5 minuta.
 3. 3. Dodajte rajčicu i papriku. Kuhajte još 5 minuta.
 4. 4. Dodajte celer i začinsko bilje. Kuhajte 5 minuta, zatvorite posudu poklopcem i ostavite da kuha 15 minuta.

Još jedna opcija izvrsne juhe od celera omogućit će onima koji vole začinjenu hranu da više uživaju u dijetalnom jelu. Koriste se sljedeći sastojci:

 • 100 grama korijena celera;
 • 1 mrkva;
 • 1 luk;
 • 1 rajčica;
 • 1 čili papar;
 • 3 češnja češnjaka;
 • 1 lovorov list;
 • zelje po ukusu.
 1. 1. Oguljeno povrće mora se proći kroz mlin za meso, mrkva se može naribati.
 2. 2. Sve promiješajte u litarskoj loncu, dodajte vode do vrha.
 3. 3. Dovedite masu da se kuha na jakoj vatri, a zatim kuhajte juhu od kaše na laganoj vatri 7 minuta.
 4. 4. Dodajte nasjeckano bilje i lovorov list, kuhajte još 3-5 minuta.
 5. 5. Na kraju možete dodati još češanj češnjaka, prošao kroz prešu.
 6. 6. Isključite vatru i ostavite da se juha krčka 10-15 minuta.

Ova moćna dijetalna juha prirodno se temelji na luku.

Za kuhanje trebat će vam:

 • luk srednje veličine - 2 komada;
 • poriluk - 50 grama;
 • bijeli kupus - 50 grama;
 • paprika zvona - 1 komad;
 • maslinovo ulje - 1 žličica;
 • bosiljak ili peršin - 10 grama.
 1. 1. Luk sitno nasjeckajte, stavite u lonac i dodajte vode u 3/4 posude, dovedite do vrenja i ostavite da lagano pirja na laganoj vatri..
 2. 2. Preostale sastojke nasjeckajte i stavite u tavu namazanu maslinovim uljem, pirjajte dok luk ne poprimi zlatnu boju..
 3. 3. Dodajte masu kupusu i kuhajte 5-7 minuta.

Ova juha je vrlo učinkovita za sagorijevanje tjelesnih masti. Miris luka neutralizira se tijekom kuhanja. Ako netko ne voli luk, ne biste se trebali odreći ovog jela, samo što nakon kuhanja morate usitniti masu u pire krumpir, u tom obliku jelo će postati ugodnije za jelo. Dio zelja mora se ostaviti za posipanje prije posluživanja..

Takva dijetalna juha pogodna je za gurmane, ima vrlo ukusan okus, ali pokušajte ne prekoračiti preporučene porcije, jer se u protivnom pojavljuje debljanje.

 • oguljena bučna kaša - 100 grama;
 • oguljene tikvice ili tikvice - 50 grama;
 • kaša od rajčice bez kože - 100 grama;
 • mrkva - 1 komad;
 • luk - 1 komad.
 1. 1. Narežite kašu od bundeve, tikvice / tikvice i mrkvu, dodajte vodu u lonac od pola litre i dovedite do vrenja. Kuhajte 3-5 minuta.
 2. 2. Dodajte nasjeckani luk i kuhajte još 5-7 minuta.
 3. 3. Stavite kašu od rajčice, sjeckanu ili protisnutu kroz sito u zdjelu i kuhajte dok ne omekša 5-7 minuta.

Po želji, prilikom posluživanja možete dodati svoje prstohvat ljekovitog bilja, đumbira, korijandera i cimeta. Također se preporučuje začiniti ovu juhu žlicom acidofilusa ili kefira, to će jelu dodati još više pikantnosti..

Ova juha pomalo ima ukus poput dlana, ali joj se ne preporučuje dodavanje mesnih proizvoda. Ako doista želite, možete staviti neke gljive, ali patlidžan prisutan u sastavu može ih zamijeniti.

Za pripremu juhe trebat će vam:

 • zeleni grah - 150 grama;
 • patlidžan - 50 grama;
 • kiseli ili lagano soljeni krastavac, također je prikladan svjež, ako ga mljevenje i velikodušno pospite solju, a zatim ostavite 30-40 minuta;
 • pola luka;
 • masline - 10 komada;
 • maslinovo ulje - 1 žlica;
 • češnjak - 2 češnja.
 1. 1. Narežite patlidžan na kriške, slično kapicama gljiva u rezu, ulijte hladnu, malo zasoljenu vodu 30 minuta.
 2. 2. Odlijte vodu, u tavu stavite patlidžan i sve nasjeckane sastojke, osim graha, dodajte maslinovo ulje i pirjajte 10 minuta.
 3. 3. Grah umočite u litarsku tepsiju, ulijte vodu u 3/4 posude, stavite kuhati i kuhajte 5 minuta.
 4. 4. Dodajte umućeno povrće grahu pazeći da sok i maslinovo ulje ostave u tavi..
 5. 5. Donesite smjesu do vrenja i kuhajte 5 minuta.

Prije posluživanja, možete velikodušno posipati jelo svježim biljem, dodati krišku limuna i žlicu jogurta.

Ova se juha kuha u pilećem juhu, ali u nju se može staviti samo dojka, ostalo se mora ukloniti.

 • piletina s kožom - 1/4 malog trupla;
 • mrkva - 1 komad;
 • luk - 1 komad;
 • rotkvica - 20 grama;
 • celer - 20 grama;
 • šparoge - 20 grama;
 • salata od zelene salate - 20 grama;
 • peršin, bosiljak, kopar i češnjak po ukusu.
 1. 1. Najprije treba prokuhati juhu, dok kuhate, trebali biste u vodu staviti čitavu oguljenu mrkvu kako bi ispala prozirna.
 2. 2. Kuhanu piletinu morate rastaviti na male komade (samo prsa) i vratiti ju u lonac s juhom.
 3. 3. Dodajte luk, izrezan na pola prstena i kuhajte 7-10 minuta.
 4. 4. Stavite sve preostale sastojke, nasjeckane što je manje moguće, u tepsiju. Kuhajte 5 minuta.
 5. 5. Nakon kuhanja zatvorite lonac poklopcem i ostavite da se juha kuha 10-15 minuta.
 6. 6. Izvadite mrkvu iz tave i nasjeckajte, a zatim dodajte natrag.

Preporuča se začiniti juhu s jogurtom ili drugim preljevom. Prije posluživanja, svježe bilje možete posipati u tanjur i prstohvat mljevene paprike, crne ili crvene.

Ovo je varijanta ljetne juhe za hlađenje, koja se naziva i dijeta okroshka..

Za kuhanje trebate uzeti:

 • kefir 1% masti - 0,5 litara;
 • kuhana pileća prsa - 50 grama;
 • svježi krastavac srednje veličine;
 • kuhana jaja - 2 komada;
 • celer, rabarbara, rotkvica, šparoge i špinat svaki po 20-30 grama, nešto se može eliminirati zamjenom velike količine drugog zelja;
 • hrpa kopra.
 1. 1. Temeljno isperite sve sastojke i sitno nasjeckajte.
 2. 2. Zgnječenu masu prelijte kefirom i promiješajte.
 3. 3. Pustite da se juha strmi 20-30 minuta.

Prije posluživanja možete dodati prstohvat metvice, posebno je korisno takvo jelo koristiti 2-3 sata prije spavanja.

Za ovu juhu pogodan je bilo koji kupus, odjednom se može koristiti nekoliko vrsta.

Za kuhanje trebat će vam:

 • kupus - 150 grama;
 • stabljika celera - 100 grama;
 • zeleni luk - 50 grama;
 • zelena paprika - 1 komad;
 • maslinovo ulje - 1 žličica;
 • hrpa omiljenog zelja.
 1. 1. Izrežite celer i kupus i stavite ih u litarsku lončicu upola punu kipuće vode. Kuhajte 10 minuta.
 2. 2. Luk paprike i zeleni luk pirjajte u zasebnoj tavi ili tavi s maslinovim uljem 3-5 minuta, a zatim dodajte kupusu i celeru. Kuhajte juhu još 3-5 minuta.
 3. 3. Ugasite toplinu, dodajte nasjeckano bilje u tavu, poklopite i ostavite da kuha 20 minuta..

Prije posluživanja, juhu morate začiniti žlicom kefira ili obranog mlijeka.

Da biste napravili juhu od špinata trebat će vam:

 • glava luka;
 • špinat - 200 grama;
 • zeleni grah - 50 grama;
 • celer - 50 grama;
 • češnjak - 2 češnja
 • maslinovo ulje - 1 žličica.
 1. 1. Sjeckajte luk, češnjak i celer, pa 7 minuta pirjajte u tavi s maslinovim uljem.
 2. 2. Zeleni grah i nasjeckani špinat treba preliti vodom u litarskoj tavi, što ostavlja prostor za umakanje. Kuhajte 5 minuta.
 3. 3. Dodajte povrće u lonac i kuhajte još 5 minuta. Nakon kuhanja, ostavite da se juha strmi pod zatvorenim poklopcem 10 minuta.

Na kraju kuhanja možete dodati začine po ukusu i poslužiti ovo jelo od povrća na stolu s preljevom od jedne žlice kefira ili acidofilusa.

Ova juha nije za svakoga, ali mnogima će se svidjeti njezin specifičan okus, pa vrijedi uzeti u obzir ovaj recept.

 • rabarbara - 100 grama;
 • svježe slatke jabuke - 2 komada;
 • metvica - 1 grančica.
 1. 1. Ogulite i sjemenke oprane jabuke. Ulijte koru vodom i ostavite da kuha 10 minuta.
 2. 2. U tavu dodajte grančicu metvice i spremnik stavite na vatru, a nakon ključanja kuhajte 15-20 minuta, zatim lagano procijedite, odbacujući oguljene kore i mentu.
 3. 3. U juhu stavite nasjeckanu kašu od jabuka i sjeckani rabarbara. Dovedite do vrenja i kuhajte još 15 minuta.

Ova lagana juha može se konzumirati i hladna i topla. Okus hladnog jela dobro će podnijeti krišku limuna ili naranče.

Mnoge vrste juha pripremaju se od rajčice, a za dijetu je najbolje naizmjenično primati juhe od rajčice, koristeći je hladnu, a zatim vruću. Takav jelovnik će osnažiti tijelo i ubrzati probavne procese..

Za hladnu juhu trebat će vam:

 • rajčica - 2 komada;
 • mrkva - 1 komad;
 • zeleni luk - 50 grama;
 • krastavac - 50 grama;
 • bosiljak - mala hrpa.
 1. 1. Ogulite rajčicu i izmiksajte mikserom.
 2. 2. Mrkvu naribajte na sitnoj rerni, a bilje i krastavac sitno nasjeckajte.
 3. 3. Pomiješajte sve sastojke u litarskoj posudi i do kraja dolijte hladnom mineralnom vodom bez plinova.
 4. 4. Ostavite jelo da stoji u hladnjaku 2-3 sata.

Topli sastojci juhe:

 • 2 rajčice;
 • 2-3 češnja češnjaka;
 • 2 crvene paprike;
 • 1 žličica maslinovog ulja.
 1. 1. Rajčice oljuštite vrućom vodom, ogulite i sitno nasjeckajte.
 2. 2. Uklonite sjemenke paprike i narežite na kriške.
 3. 3. Češnjak sitno nasjeckajte i dodajte zajedno s ostalim sastojcima u tavu. Pirjajte 10-15 minuta.
 4. 4. Prebacite masu u litarsku tepsiju i napunite vodom do obruča. Dovedite do vrenja i kuhajte 5-7 minuta.

Ukusni dijetalni bor, poput juha od rajčice, priprema se na dva načina: za toplu i hladnu upotrebu.

Da biste pripremili toplo jelo, morate uzeti:

 • 1 srednja repa
 • 1 rajčica;
 • 1 zvonasta paprika;
 • pola luka;
 • pola mrkve;
 • 50 grama bijelog kupusa;
 • 3 češnja češnjaka;
 • 1 žlica konzerviranog graha u umaku od rajčice
 • 1 žlica maslinovog ulja
 • 1 žlica 9% octa
 • 1 žličica granuliranog šećera;
 • 0,5 litara pilećeg ili goveđeg juha;
 • 200 grama jogurta s malo masti;
 • hrpa zelenila od kopra, peršina, bosiljka.
 1. 1. Prvo trebate naribati repe i mrkvu na krupnoj rerni, sipati u prethodno zagrijanu tavu, velikodušno podmazanu maslinovim uljem. Pirjajte 5-7 minuta, a zatim dodajte ocat i šećer, dobro promiješajte i kuhajte još 2-3 minute.
 2. 2. U istu tavu stavite nasjeckani luk, papriku, rajčicu i kupus. Pirjajte još 5 minuta.
 3. 3. Dobivenu smjesu treba prebaciti u lonac s juhom i dovesti do vrenja, a zatim dodati konzervirani grah. Kuhajte 10-12 minuta.
 4. 4. Dok se borscht kuha, za njega trebate pripremiti preljev: sitno sjeckati začinsko bilje, protisnuti češnjak kroz prešu i sve pomiješati s jogurtom.

Ovaj borsch nije prikladan samo za dijetu. Uz češnjak i biljni preljev, ovo se jelo ne srami poslužiti za svečanim stolom..

Za pripremu hladnog borschta trebat će vam:

 • oguljena rajčica - 1 komad;
 • kuhana repa - 1 komad;
 • kuhana mrkva - 1 komad;
 • svježi krastavac srednje veličine;
 • rotkvica - 50 grama;
 • hrpa kopra;
 • žumanjak - 3 komada;
 • 1% kefir - 0,5 litara.
 1. 1. Svi sastojci, osim kefira i kopra, naribani su i pomiješani u tavi.
 2. 2. Dobivena masa se prelije kefirom.
 3. 3. Kopar se nasjecka, a polovina se doda u tavu, a drugi dio se ostavi da se doda prije nego što se pojede hladni borsch. Svi sastojci se temeljito izmiješaju, a jelo se ostavi da se utapa u hladnjaku nekoliko sati.

Kefir možete zamijeniti mineralnom vodom bez plinova, ali prilikom posluživanja dodajte žličicu 9% octa ili limunovog soka na tanjur. Prije upotrebe potrebno je posipati jelo koparima, svježe bilje pomaže ubrzavanju metaboličkih procesa.

Ova se juha preporučuje za ručak, jer je heljda vrlo hranjiva i zasitit će tijelo do večeri. Ovo jelo ne vrijedi jesti noću, jer želudac neće imati vremena da probavi sastojke prije spavanja, a ujutro će doći do neugodnog povećanja na vagi.

Za pripremu juhe trebat će vam:

 • heljda - 50 grama;
 • luk - 1 komad;
 • rajčica - 1 komad;
 • čili papar - 1 komad;
 • maslinovo ulje - 1 žličica;
 • zelje: peršin, kopar, bosiljak - po ukusu.
 1. 1. Navečer namočite heljdu u hladnu vodu, a ujutro ispustite višak tekućine..
 2. 2. Nasjeckajte luk, papar i rajčicu. Povrće kuhajte na laganoj vatri 10 minuta, a zatim ih prebacite u litarsku tepsiju napola punu vode. Kuhajte 5 minuta.
 3. 3. U tavu dodajte heljdu i sjeckano bilje, poklopite i ostavite da se juha strmi 15 minuta.

Ovo jelo ne treba dodavati preljev, ali ako želite, možete staviti crnu mljevenu papriku i češanj češnjaka protisnuti kroz prešu prije nego što ćete juhu od heljde poslužiti na stol.

I malo o tajnama.

Priča jedne naše čitateljice Aline R.:

Težina mi je bila posebno depresivna. Dobila sam puno, nakon trudnoće težila sam kao 3 sumo hrvača zajedno, točnije 92 kg s porastom od 165. Mislila sam da će mi se stomak otpustiti nakon poroda, ali ne, naprotiv, počela sam dobivati ​​na težini. Kako se nositi s hormonskim promjenama i pretilošću? Ali ništa ne deformira i ne čini osobu mlađom od njegove figure. U svojim 20-ima prvi sam put saznao da se djevojke s prekomjernom težinom zovu "ŽENA" i da "ne šivaju takvu veličinu." Dalje u 29. godini, razvod od supruga i depresija.

Ali što možete učiniti da izgubite kilograme? Operacija laserske liposukcije? Prepoznato - ne manje od 5 tisuća dolara. Hardverski postupci - UNP masaža, kavitacija, RF-lifting, miostimulacija? Nešto povoljniji - tečaj košta od 80 tisuća rubalja s konzultantskim nutricionistom. Možete, naravno, pokušati trčati na trkačkoj stazi do točke ludila.

I kada pronaći sve ovo vrijeme? I još uvijek je jako skupo. Pogotovo sada. Stoga sam za sebe izabrao drugačiji način.

Lean dijetalna juha za mršavljenje - 8 zdravih recepata za supu

Jednim kamenom ubijamo dvije ptice - brzo postižemo i gubimo težinu. U ovom ćemo članku govoriti o tome kako napraviti mršavu juhu koja je prikladna ne samo za korizmu. Umjesto toga, bit će to dijetalni recepti za zdrave juhe za mršavljenje. Ali istodobno se takve juhe mogu nazvati mršavima, jer masno meso neće biti prisutno u njihovoj pripremi. Samo neki recepti sadrže filete peradi s dijetom, za juhu.

Ako govorimo o hrani uoči Uskrsa, onda bi trebalo jesti hranu bez mesa, ribe, mliječnih proizvoda. Takvi će se recepti za mršavu juhu naći ovdje i sigurno ih možete zabilježiti za one koji poštuju post prema svim pravilima..

Također, ako gledate svoju težinu i figuru, možete obratiti pažnju na članak "Đumbirski čaj za mršavljenje", objavljen ranije. Sada, osam ukusnih recepata za juhu za mršavljenje i neki za post..

U članku ćete pronaći:

Mršavi pire od juhe od graška

Ako ga konzumirate dva tjedna, grahova grahova juha od graška olakšat će vam težinu za 4-5 kilograma. Kuhati se lako, užitak je jesti.

Set hrane za supu:

 • Luk (jedna glava)
 • Krompir (tri do četiri gomolja)
 • Maslinovo ulje (za prženje)
 • Mrkva (par komada)
 • Grašak (čaša)
 • Svježi peršin i začini (po ukusu)

Priprema:

 1. Ogulite, nasjeckajte i nasjeckajte luk na maslinovom ulju. Nakon što se prži, stavite ga u tavu s juhom.
 2. Grah skuhajte odvojeno. Prije kuhanja bacite u kipuću juhu.
 3. Ogulite i narežite krumpir. Dodajte u tavu.
 4. Kad krumpir omekša, ulijte malo maslinovog ulja (doslovno žlica), dodajte svoje omiljene začine i sjeckano bilje. Po želji, komponente juhe mogu se zgnječiti u pire krumpir.

Preporučuje se jesti grašku juhu za mršavljenje ujutro na prazan želudac. Ne dodaje se sol.

Masna spaljiva špinatna juha za mršavljenje

Zelenje od špinata izdašno je na vitaminima i proteinima, a ono uvelike olakšava probavu mesa i potiče sagorijevanje masti.

Skup proizvoda:

 • Ćuretina (fileti dojke)
 • Mlijeko s malo masnoće (70 mililitara)
 • Smrznuti špinat (400 grama)
 • Češnjak (par klinčića)
 • Sol i začini (za kulinarski okus)

Priprema:

 1. Skuhajte juhu od puretine. Izvadite meso, zamijenivši ga opranim i nasjeckanim špinatom, kuhajte zelje pet minuta.
 2. Kuhano filete nasjeckajte na kriške bilo koje veličine. Vratite u tavu.
 3. Nakon nekoliko minuta isključite štednjak i ohladite juhu. Upotrijebite ručni mikser za pire sastojke.
 4. Masu razrijedite mlijekom (najbolje je uzeti obrano). Začinite solju, biberom i začinite začinskim biljem.

Bolje je jesti špinatnu juhu odmah. Ako ga kasnije ponovno zagrijete, neće imati tako dobar okus..

Mršava juha od gljiva s povrćem i heljdom

100 grama ovog bogatog jela sadrži samo 30,7 Kcal. Idealno za svakoga na dijeti!

Skup proizvoda (na 10 obroka):

 • Krompir (dvjesto gr.)
 • Češnjak (jedan klin)
 • Svježi šampinjoni (tristo gr)
 • Biljno ulje (trideset mililitara)
 • Voda (dvije litre)
 • Rajčica i mrkva (sto pedeset gr.)
 • Začini po vašem izboru (jedan ili dva prsta)
 • Luk (sto gr)
 • Sol (1-2 prstohvata)
 • Heljda (sedamdeset i pet gr.)

Priprema:

1. Luk i češnjak odstranite ljuske. Nasjeckajte, a zatim pržite povrće u biljnom ulju.
2. Priložite oguljenu i nasjeckanu mrkvu. Nastavite pržiti još deset minuta.
3. U međuvremenu operite i nasjeckajte gljive. Stavite u istu tavu; malo kasnije, dodajte nasjeckanu rajčicu.
4. Lagano pržite još nekoliko minuta ispod poklopca. Do tada prokuhajte malo vode u tavi..
5. Dodajte heljdu. Istovremeno dodajte kriške krumpira.
6. Nakon deset minuta dodajte malo soli i začinite juhu. Izložite pripremljeno nadjev, dobro promiješajte.

Bogat, niskokaloričan obrok bogat gljivama vitamina iz povrća i minerala iz heljde bit će spreman nakon četvrt sata.

Ukusna gusta juha od graha s bundevom i puretinom

Vrlo lagana, ali srdačna juha od graha donosi ogromne koristi za tijelo. Svaki je sastojak dragocjen na svoj način: predstavnik mahunarki daje dugotrajni osjećaj sitosti i sprječava nadoknađivanje masnih rezervi, bundeva održava mišićni tonus i pojačava imunološku odbranu, maslinovo ulje ubrzava metabolizam, puretina je bogat izvor bjelančevina, a sjemenke sezama neobično su izdašne u kalcijumu.

Skup proizvoda:

 • Sjemenke sezama (1/3 šalice)
 • Granulirani šećer (pola žličice)
 • Voda (jedna i pol litre)
 • Grah (200 grama)
 • Kaša od bundeve (pola kilograma)
 • Sol i papar (za kulinarski okus)
 • Svježa rajčica (2 komada)
 • Maslinovo ulje (45 mililitara)
 • Purana prsa (pola kilograma)
 • Đumbir (kriška od 3 centimetra)
 • Peršin ili cilantro (srednja gomila)

Priprema:

 1. Čak i navečer, grah treba namočiti u hladnoj vodi. Ujutro se mora kuhati odvojeno od ostalih proizvoda, ni u kojem slučaju nemojte odlijevati juhu.
 2. Meso nasjeckajte na kockice. Odvojite dvije trećine đumbira, izrezano na tanke krugove, a zatim ih prepolovite..
 3. Đumbir izlijte u maslinovom ulju (trebat će vam 1 žlica), pureću koru narežite i naribajte.
 4. Prenesite sadržaj tava u posudu s umakom. Kuhajte petnaestak minuta i dodajte sitno sjeckanu bundevu.
 5. Tost sezamovih sjemenki u vrućoj suhoj tavi. Pomiješajte s malom količinom juhe (oko 50 mililitara) i opranim i nasjeckanim biljem. Dodajte preostali đumbir, prethodno zgnječen na sitnoj rerni, a zatim šećer, začine i maslinovo ulje (par žlica). Smjesu dobro promiješajte mikserom.
 6. Ubacite u nasjeckanu rajčicu oko pet minuta prije nego što je juha spremna. Stavite preljev malo kasnije i odmah isključite peć. Pustite da se jelo dobro zakuha.

Dijetalnu juhu s grahom i puretinom preporučuje se uvrstiti u jelovnik tri puta tjedno. Ovih bi dana hrana trebala biti što lakša, s pretežitošću voća, povrća i skute..

Leća šunka i juha od pilećeg kukuruza

Zlatne kaše sadrže čitav kompleks vitamina i minerala, bez kojih je nemoguće u potpunosti prerađivati ​​hranu i sagorjeti višak masnoće. Kukuruz, svjež i konzerviran, poboljšava rad crijeva, jača nokte i zdravu kosu.

Set hrane za supu:

 • Mršava pršut (100 grama)
 • Soja umak (30 mililitara)
 • Konzervirani kukuruz (170 grama)
 • Đumbir u prahu (jedna žličica)
 • Biljno ulje (15 mililitara)
 • Pileći file (300 grama)
 • Voda (1,5 litara)
 • Sol i papar (za kulinarski okus)

Priprema:

 1. Isperite pileći file. Stavite u lonac s vodom i pošaljite kuhati na štednjak.
 2. U međuvremenu šunku nasjeckajte na šipke.
 3. Kuhanu piletinu izvadite. Izrežite na kriške i vratite u juhu s šunkom.
 4. Nakon što sadržaj lonca prokuha, smanjite toplinu. Ubaci u zemlju đumbir.
 5. Ulijte malo biljnog ulja i sojin umak. Dodajte sol i začine po vašem ukusu.
 6. Pirjajte juhu još 6-7 minuta, a zatim je odmah prelijte kukuruzom.

Recept za ribu juhu od celera

Prema receptima nutricionista, riba i povrća juha za mršavljenje konzumira se redovito, tijekom jednog tjedna. Po želji, celer se može prethodno pržiti s lukom i češnjom češnjaka; dodavanje soli mora se strogo izbjegavati.

Skup proizvoda:

 • Mrkva (2 komada srednje veličine)
 • Luk (jedna glava)
 • Mršava morska riba (300 grama)
 • Voda (2,5 litre)
 • Mljevena paprika i začinsko bilje (dodano po ukusu)
 • Korijen celera (350 grama)
 • Limunov sok (15-20 mililitara)

Pravljenje mršave juhe:

 1. Stavite ribu u lonac s hladnom vodom. Kuhajte dok ne omekša, a zatim izvadite iz juhe i odvojite file od kostiju.
 2. Povrće ogulite, nasjeckajte i prokuhajte. Pred kraj kuhanja dodajte riblje kriške i sjeckano bilje.
 3. Začinite juhu paprom i žlicom limunovog soka.

Hladna juha od cikle s kefirom za mršavljenje

Hladna juha s repe na kefiru osigurava produktivno djelovanje crijeva, aktivno razgrađuje suvišne masnoće i održava elastičnost kože.

Skup proizvoda:

 • Kiselo vrhnje (četrdeset i pet grama)
 • Repe (tri komada)
 • Jedan posto kefir (jedna litra)
 • Svježi krastavci (dva komada)
 • Limunov sok (tri žlice)
 • Voda (jedna litra)
 • Krompir (tri gomolja)
 • Pileća jaja (pet komada)
 • Luk (jedna polovica)
 • Svježe bilje (srednje hrpice)
 • Pileći file (dva komada)

Priprema:

 1. Prokuhajte i ohladite repe. Nakon čišćenja nasjeckajte na rerni i napunite kefirom s malo masnoće.
 2. Ulijte vodu. Dobro promiješajte i stavite u hladnjak jedan sat.
 3. Pileće filete, krumpir i jaja skuhajte jedno po jedno. Meso nasjeckajte na srednje velike kriške, oguljeni krumpir i jaja na male kockice.
 4. Isperite i nasjeckajte svježe bilje. Kombinirajte ga i nasjeckanu polovicu luka s prethodnim sastojcima, stavite nekoliko žlica kiselog vrhnja.
 5. Kombinirajte pripremljenu hranu sa smjesom od repe i kefira. Lagano posolite i dodajte limunov sok.

Platina, hladna juha od cikle - poslužena hladna.

Zdrava gusta juha u sporenoj ploči

Ovaj je recept vrlo jednostavan i ne zahtijeva velike financijske i vremenske troškove. Priprema se brzo i jednostavno. Uvjerite se sami.

Niskokalorične juhe zauzimaju mjesto na bilo kojem dijetalnom jelovniku. Njihova je svrha smanjiti izbijanje gladi bez posebnih posljedica za lik, poboljšavajući metabolizam i nadoknaditi nedostatak vitamina. Sastav takvih jela uvijek je lagan, karakterizira ga obilna prisutnost povrća i bilja..

Takve juhe, ako se pripreme po provjerenim receptima, bit će jednako ukusne kao i bogate mesne juhe. Možda, pretjerujem, ali čak je zanimljivo sjediti na takvim juhama još tjedan dana (raznolikost), a učinak je manji s nekoliko dodatnih kilograma.

Naprijed ka zdravom načinu života. Sretno i sve najbolje!